Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.06.2023 10:35

Folklórne slávnosti pod Poľanou budú tento rok trvať štyri dni


Snímka zdroj: (Mesto Detva).


Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve budú tento rok trvať štyri dni. Povedal to primátor mesta Branislav Baran s tým, že program je pripravený. Tento rok sa podujatie uskutoční v termíne od 6. do 9. júla.


Festival ľudovej hudby a tradícií býva v Detve tradične, počas troch dní, od piatka do nedele, počas druhého júlového víkendu. Tento rok však otvoria svoje brány pre návštevníkom prvýkrát vo štvrtok (6. 7.) večer. "Uvedieme podpoliansky program, inšpirovaný prvkami zapísanými v reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska z regiónu Podpoľania," spomenul predseda Programovej rady FSP Roman Malatinec. Organizátori tiež vzdajú poctu životu a dielu osobnosti slovenskej kultúry, choreografovi Jurajovi Kubánkovi. Bude to dielo Nesmrteľný tanečník v podaní kolektívu Poddukelského umeleckého ľudového súboru z Prešova.

Primátor dodal, že prípravy mesta na kultúrnu akciu pokračujú a v súčasnosti upratujú amfiteáter. Podotkol, že v jeho areáli sú nutné opravy a týka sa to hlavne jeho drevených častí. "Snažíme sa tiež vyriešiť dodávku vody, aby sme predišli situácii, ktorá sa stala vlani. Pre sucho sa na toaletách nedalo splachovať," uviedol.

Ako poznamenal, samospráva rieši aj dopravu a parkovanie v blízkosti amfiteátra. Počas slávností sa totiž v niektorých časoch tvoria v Detve dopravné zápchy. "Nevieme to však ovplyvniť, pravdepodobne zvýšime ceny za parkovanie pri amfiteátri, aby sme aspoň domácich obyvateľov motivovali prísť do areálu pešo," podotkol. Podľa Barana sú organizátori limitovaní pozemkami, na ktorých je možné odstaviť autá a aj jednou hlavnou prístupovou cestou.

Prvý ročník Podpolianskych folklórnych slávností, v súčasnosti Folklórnych slávností pod Poľanou, sa uskutočnil v priestoroch detvianskeho kúpaliska Štrand v roku 1966. V roku 1967 sa slávnosti presunuli do priestorov súčasného amfiteátra, kde bolo najskôr jednoduchšie javisko a hľadisko. Väčšia scéna súčasného amfiteátra je v Detve od roku 1976. V rokoch 2020 a 2021 sa slávnosti pre pandémiu neuskutočnili. Jubilejný, 55. ročník jednej z najväčších prehliadok tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku bol vlani.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2021
Podroháčske slávnosti sa uskutočnia v auguste s obmedzeným programom
Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočnia v auguste v priestoroch Múzea oravskej dediny Zuberec s obmedzeným programom. Po minuloročnej prestávke sa usporiadatelia rozhodli tento rok festival pripraviť v rozsahu, ktorý umožňuje súčasná epidemická situácia.
viac
20.03.2023
Kultúrnym programom chce mesto folklórne slávnosti začať o deň skôr
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve trvajú počas troch dní, neoficiálnym kultúrnym programom ich však mesto plánuje začať o deň skôr. Informoval o tom primátor mesta Detva Branislav Baran.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
10.08.2023
Goralské folklórne slávnosti zapíšu svoj 27. ročník
Už onedlho sa budú v turistickom centre nad obcou Ždiar konať Goralské folklórne slávnosti. Od piatka 11. do nedele 13. augusta sa uskutoční ich 27. ročník. Organizátori si pripravili kultúrny program a prezentáciu goralských zvykov a tradícií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %