Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
10.08.2023 10:35

Goralské folklórne slávnosti zapíšu svoj 27. ročník


Snímka zdroj: (tasr).


Už onedlho sa budú v turistickom centre nad obcou Ždiar konať Goralské folklórne slávnosti. Od piatka 11. do nedele 13. augusta sa uskutoční ich 27. ročník. Organizátori si pripravili kultúrny program a prezentáciu goralských zvykov a tradícií.


Informoval o tom Michal Rusiňák, marketingový manažér tamojšieho horského strediska, ktoré podujatie chystá spolu s obcou Ždiar.

"Slávnosti vznikli s cieľom zachovať a prezentovať tradičnú goralskú kultúru, zvyky, tradície a remeslá, ale i spôsob života v horských nehostinných podmienkach. Program sa bude konať priamo pod Chodníkom korunami stromov v Bachledovej doline, v nadmorskej výške 1200 metrov," uviedol Rusiňák. Na pódiu sa návštevníkom predstavia Peter Bič Project a Štefan Štec, Iconico, Sima Magušinová a ďalší umelci. Pre najmenších sú pripravené predstavenia Paci Pac, Spievankovo, Fíha Tralala a bohatý sprievodný program. Predstavia sa tiež goralské folklórne súbory z regiónu a zo zahraničia. Vrcholom celého podujatia bude podľa Rusiňáka vystúpenie profesionálneho Slovenského ľudového umeleckého kolektívu.

Návštevníci budú môcť okrem toho vidieť výrobu tradičných ždiarskych čepcov a svadobnej party, ždiarskej valašky zvanej čupagy a nazrú tiež do výroby drevených šindľov, korýtok, hrablí, kožených zápästkov či družbovských klobúkov. "Remeselníci tiež ukážu, ako sa robia ždiarske súkenné nohavice a košeľové výšivky, či už staré karpatské krížikové alebo výšivky makov na plátenných mužských košeliach," dodal Rusiňák. Program slávností štartuje v piatok o 10.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2022
Goralské folklórne slávnosti sa z centra obce presunuli vyššie
V Bachledovej doline v Ždiari vo štvrtok štartuje 26. ročník Goralských folklórnych slávností. Oslava tradičnej goralskej kultúry a tradícii sa koná do nedele 14. augusta na netradičnom mieste.
viac
20.03.2023
Kultúrnym programom chce mesto folklórne slávnosti začať o deň skôr
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve trvajú počas troch dní, neoficiálnym kultúrnym programom ich však mesto plánuje začať o deň skôr. Informoval o tom primátor mesta Detva Branislav Baran.
viac
07.06.2023
Folklórne slávnosti pod Poľanou budú tento rok trvať štyri dni
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve budú tento rok trvať štyri dni. Povedal to primátor mesta Branislav Baran s tým, že program je pripravený. Tento rok sa podujatie uskutoční v termíne od 6. do 9. júla.
viac
31.07.2023
Folklórne slávnosti pripomenú aj Deň úcty k poľnohospodárom
V poradí už 57. ročník slávností spevu, hudby a tanca Červeník sa bude konať v prvý augustový víkend. Od piatka (4. 8.) privíta obec pri Hlohovci stovky folkloristov, ktorí sa predstavia na viacerých pódiách. Informuje o tom organizátor Trnavské osvetové stredisko (TOS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %