Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.06.2023 10:35

Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť vyzdvihnú ľudové umenie regiónu


Ilustračná snímka: (tasr).


Program 37. ročníka podujatia, ktoré sa začalo tento týždeň a potrvá do 24. júna, opäť ponúkne vystúpenia folkloristov, prednášky, výstavy či remeselný jarmok.


Dejiskom hlavného programu festivalu bude Námestie slobody v Prievidzi. Informovala o tom Martina Richter z Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi.

Slávnosti sa začali tento týždeň sprievodným programom v podobe výstavy Pravnianskej výšivky v Galérii RegionArt pri RKC v Prievidzi, zbierku Rastislava Haronika si tam návštevníci môžu pozrieť do 30. júna. Program podujatia bude pokračovať 20. júna v RKC workshopom handrárskej píšťalky, ako i prezentáciou objektov, ktoré sa uchádzajú o cenu Pro Patria. Slávnosti 21. júna ponúknu prezentáciu histórie karpatských Nemcov a spomienkový program Pieseň v mojom živote. Súčasťou HFS bude aj výstava Keramika Rastislava Haronika v Galérii Imricha Vysočana.

Hlavný program 37. ročníka HFS na Námestí slobody sa začne 23. júna a ponúkne vystúpenia detských folklórnych súborov (DFS) a detských ľudových hudieb z regiónu, program o karpatských Nemcoch a vystúpenie Folklórneho súboru Považan, po ktorom bude nasledovať tanečná škola.

Tanečnou školou sa začne program slávností 24. júna, po nich sa na pódiu predstavia detskí hudobní interpreti a následne folklórne skupiny hornej Nitry s programom Stretnutie - Doma a vo svete. Na slávnostiach si uctia i zakladateľku DFS Malý Vtáčnik Elišku Hrbíkovú. Ako hosť druhého dňa sa predstaví Folklórny súbor Vršatec. Záver slávností bude patriť komponovanému programu pri príležitosti 45. výročia založenia DFS Malý Vtáčnik. Súčasťou HFS bude i remeselný jarmok spojený s tvorivými dielňami a tradičná kuchyňa hornej Nitry.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.04.2022
Programová skladba Folklórnych slávností pod Poľanou je pripravená
Programová skladba 55. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve je pripravená. Potvrdil to primátor mesta Ján Šufliarský s tým, že detvianske folklórne súbory sa predstavia v niekoľkých programoch festivalu.
viac
11.06.2022
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť oslávia ľudové umenie regiónu
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť oslávia ľudové umenie regiónu. Dejiskom hlavného programu 36. ročníka podujatia, ktoré sa uskutoční od 21. do 25. júna, bude Námestie slobody v Prievidzi. TASR o tom informovala Martina Richter z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.
viac
20.03.2023
Kultúrnym programom chce mesto folklórne slávnosti začať o deň skôr
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve trvajú počas troch dní, neoficiálnym kultúrnym programom ich však mesto plánuje začať o deň skôr. Informoval o tom primátor mesta Detva Branislav Baran.
viac
07.06.2023
Folklórne slávnosti pod Poľanou budú tento rok trvať štyri dni
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve budú tento rok trvať štyri dni. Povedal to primátor mesta Branislav Baran s tým, že program je pripravený. Tento rok sa podujatie uskutoční v termíne od 6. do 9. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %