Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.06.2022 09:55

Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť oslávia ľudové umenie regiónu


Ilustračná snímka (TASR)


Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť oslávia ľudové umenie regiónu. Dejiskom hlavného programu 36. ročníka podujatia, ktoré sa uskutoční od 21. do 25. júna, bude Námestie slobody v Prievidzi. TASR o tom informovala Martina Richter z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.


HFS sa začnú v galérii RegionArt vernisážou s názvom Otváranie očí (21. 6.). Fotografie z dielne Jozefa Lenharta a Milana Tarabčíka prezentujú zachovanú tradičnú architektúru jednotlivých dolín hornej Nitry. Súčasťou vernisáže bude odovzdanie ceny PRO PATRIA za príkladne obnovené tradičné domy majiteľom, ktorých vybrala odborná porota. Výstava bude prístupná do 31. augusta.       

Slávnosti budú pokračovať 22. júna prezentáciou tradičného odevu čičmiansko-belianskej oblasti Biele bohatstvo v zbierkach Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. O deň neskôr, 23. júna sa návštevníci v RKC dozvedia viac o živote a tradíciách belianskej doliny prostredníctvom komorného programu Pieseň v mojom živote - Belej sa mi, belej.         

Dejiskom hlavného programu 36. HFS bude Námestie slobody, slávnostne ich otvoria 24. júna. V centre sa predstavia detské folklórne súbory a ľudové hudby, po nich bude nasledovať Medailón Folklórneho súboru Vtáčnik pri príležitosti 50. výročia jeho založenia. Záver dňa bude patriť Škole tanca v Event Home.       

Podujatie bude pokračovať 25. júna prezentáciou úspešných detských hudobných interpretov, po nich sa predstaví 18 folklórnych skupín z regiónu s programom Povedačky. Hlavným hosťom 36. HFS bude Folklórna skupina Šarišan z Prešova, záver slávností bude patriť komponovanému programu Koník na dne duše.       

Súčasťou podujatia bude remeselný jarmok spojený s tvorivými dielňami a tradičná kuchyňa hornej Nitry.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
14.06.2019
Témou Hornonitrianskych folklórnych slávností bude liečiteľstvo či mágia
Lesopark v Prievidzi bude 28. a 29. júna hostiť najväčšie folklórne podujatie na hornej Nitre. Počas 34. ročníka Hornonitrianskych folklórnych slávností sa stretnú nielen členovia folklórnych zoskupení a milovníci ľudovej hudby, spevu a tanca, ale aj ľudoví umelci a predstaví sa i tradičná kuchyňa.
viac
29.07.2021
Podroháčske slávnosti sa uskutočnia v auguste s obmedzeným programom
Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočnia v auguste v priestoroch Múzea oravskej dediny Zuberec s obmedzeným programom. Po minuloročnej prestávke sa usporiadatelia rozhodli tento rok festival pripraviť v rozsahu, ktorý umožňuje súčasná epidemická situácia.
viac
09.06.2023
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť vyzdvihnú ľudové umenie regiónu
Program 37. ročníka podujatia, ktoré sa začalo tento týždeň a potrvá do 24. júna, opäť ponúkne vystúpenia folkloristov, prednášky, výstavy či remeselný jarmok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %