Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
02.10.2021 11:30

KSK spúšťa participatívny rozpočet, o projektoch rozhodne hlasovaním verejnosť


Ilustračná snímka (archív ON)


Košický samosprávny kraj (KSK) vyhlasuje výzvu na predkladanie návrhov o verejnoprospešných projektoch, ktoré sa zrealizujú v rámci participatívnej časti krajského rozpočtu. Občania tak budú môcť po prvýkrát v histórii kraja rozhodovať, kam pôjdu verejné peniaze.


Pilotne je na participatívny rozpočet vyčlenených 100.000 eur, podporené budú projekty zamerané na rozvoj športovej infraštruktúry v kraji. Svoje návrhy môžu mestá, obce, ale aj občianske združenia či neziskové organizácie predkladať od 1. do 31. októbra. Zamerané môžu byť na výstavbu, rekonštrukciu či modernizáciu športovísk.       

„Participatívny rozpočet vo všeobecnosti patrí k jedným z najefektívnejších demokratických nástrojov. Umožňuje občanom priamo sa zapojiť do rozhodovania o prerozdelení časti verejných zdrojov. Jeho zavedenie nám odporúčal aj Protikorupčný audit, ktorý na Úrade Košického samosprávneho kraja v roku 2019 realizovala mimovládna organizácia Transparency International Slovensko. Týmto krokom preto napĺňame aj záväzok transparentne prerozdeľovať verejné prostriedky a počúvať občanov v tom, aké projekty by mala župa zrealizovať,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.       

Participatívny rozpočet bude prerozdelený na projekty v každom regióne v kraji, jeho výška sa bude odvíjať od počtu obyvateľov. Najviac prostriedkov získajú projekty v Above, ktoré si budú môcť rozdeliť 40.000 eur. Pre Zemplín je alokovaných 30.000 eur, ďalších 20.000 eur poputuje na Spiš a 10.000 eur na Gemer. Jednotlivé návrhy posúdi odborná komisia. O tom, ktoré sa zrealizujú, bude rozhodovať verejnosť hlasovaním. Finančnú podporu z kraja získajú projekty z oblasti športu s najväčším počtom hlasov. Realizácia projektov by mala prebiehať v budúcom roku.       

Elektronický formulár žiadosti o poskytnutie dotácie je dostupný na webstránke https://vucke.egrant.sk/.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2019
Do verejného hlasovania za okres Ilava postúpilo osem jedinečných projektov
Do polovice mája budú v jednotlivých okresoch prebiehať verejné zvažovania projektov, v ktorých jednotlivé subjekty žiadajú o finančnú podporu v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu (PaKR) TSK. Počas druhého májového piatku bolo do hlasovania posunutých 8 originálnych zámerov z okresu Ilava.
viac
03.11.2020
Začalo sa hlasovanie o projektoch participatívneho rozpočtu Trnavského kraja
Od 2. až do 15. novembra sa v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) koná hlasovanie o podpore projektov z participatívneho rozpočtu (PR). V rámci jeho druhého ročníka obyvatelia môžu hlasovať online za najmenej tri spomedzi 105 projektov.
viac
05.03.2021
Novozámčania môžu hlasovať o verejnoprospešných projektoch
V Nových Zámkoch sa o financie z participatívneho rozpočtu uchádza 11 verejnoprospešných projektov. O tom, ktorý z nich bude podporený, rozhodne verejnosť v elektronickom hlasovaní.
viac
06.12.2021
Verejnosť môže hlasovať za športové projekty
Verejnosť môže od pondelka prvýkrát hlasovať za projekty, na ktoré pôjdu financie v rámci tzv. participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %