Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
22.10.2024 07:55

Dušičkové trhy otvoria koncom týždňa, na cintorínoch bude viac nádob


Snímka zdroj: mesto Banská Bystrica


Pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých sa už tradične na Námestí Štefana Moysesa v Banskej Bystrici uskutočnia od 25. októbra do 3. novembra dušičkové trhy.


Záujemcovia si budú môcť zakúpiť živé kvety, rezané a črepníkové chryzantémy, rôzne ikebany, kytice, prírodné vence či sušené kvety denne v čase od 9.00 do 18.00 h. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.         

"Apelujeme na ľudí, aby zvážili možnosť skrášlenia hrobov umelými kvetmi, ktoré sa vzhľadom na kombináciu materiálov nedajú recyklovať a končia v zmesovom odpade. Vhodnejšou alternatívou sú živé kvety, ktoré je možné následne zhodnotiť kompostovaním a nezaťažujú životné prostredie," konštatovala hovorkyňa.         

Novinkou oproti minulému roku je viac odpadkových nádob na plast a bioodpad v blízkosti cintorínov v správe mesta. Na Rímskokatolíckom cintoríne na Námestí Š. Moysesa a na Centrálnom cintoríne v Kremničke sú k dispozícii automaty na sviečky.         

"Tak, ako po iné roky, aj teraz dôjde k úprave dopravného značenia na Karlove, v smere od Matuškovej ulice na horné parkovisko rímskokatolíckeho cintorína. Návštevníkom je v tejto lokalite umožnený vjazd už od tohto pondelka do 4. novembra. Upozorňujeme návštevníkov Evanjelického cintorína v Lazovnej ulici, že z dôvodu realizácie projektu súkromného investora je parkovanie zo zadnej časti cintorína od Severnej ulice obmedzené. Odporúčame vstupovať na cintorín v smere od evanjelického kostola," upozornila Marhefková.         

Posilnené hliadky mestskej polície sa počas sviatočných dní zamerajú na reguláciu dopravy v okolí cintorínov, kde dochádza vo zvýšenej miere k parkovaniu motorových vozidiel. Vo večerných hodinách plánujú upozorňovať ľudí na zvýšenú opatrnosť a zásadu vidieť a byť videný, preto budú rozdávať reflexné prvky.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2019
Na námestí v Banskej Bystrici sa v piatok začína príležitostný dušičkový trh
V meste pod Urpínom sa v piatok (25. 10.) začína príležitostný trh k blížiacemu sa Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
19.10.2021
Banská Bystrica: ZAaRES prichádza v tomto roku na cintorínoch s novinkami
Po minuloročnej prestávke, ktorú spôsobila pandémia nového koronavírusu, mesto Banská Bystrica opäť pripravuje príležitostný trh k Pamiatke zosnulých.
viac
02.11.2021
Primátor chce terasy nechať otvorené, čaká na súhlas poslancov MsZ
Aj tento rok oslovili zástupcovia Cechu hostinských mesto Banská Bystrica so žiadosťou o pomoc, pretože sprísňovanie opatrení má stále negatívne dosahy na chod ich kaviarní či reštaurácií. Vonkajšie terasy na Námestí SNP môžu mať podľa nariadenia otvorené len do 31. októbra.
viac
23.03.2022
Po dvoch rokoch bude pod Urpínom oneskorený Trojkráľový večerný beh
Po dvoch rokoch sa v meste pod Urpínom v sobotu (26. 3.) uskutoční 11. ročník Trojkráľového večerného behu. Obvykle sa konal vždy v januári na Troch kráľov, ale pre pandémiu nového koronavírusu si musel dať pauzu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %