Pondelok 28.10.2024
Dnes má meniny 
Dobromila
°C
22.10.2024 09:55

Rezort dopravy má analyzovať opodstatnenosť agentúry nájomného bývania


Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania (logo)


Ministerstvo dopravy (MD) SR by malo pripraviť analýzu opodstatnenosti Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB). V súvislosti so správou Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR ho k tomu v pondelok zaviazal Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti.


Agentúra totiž podľa kontrolórov NKÚ ani po dvoch rokoch od svojho vzniku neplní účel, na ktorý bola zriadená a pre nejasnosti pri zvolenom modeli financovania sa s výstavbou nájomných bytov stále nezačalo.

Rezort dopravy má v rámci analýzy pripraviť tri variantné riešenia. Zanalyzovať má, či môže AŠPNB zotrvať v súčasnej podobe, či bude pokračovať v modifikovanej podobne alebo či sa zruší. Ministerstvo má tiež pripraviť správu o tom, či boli agentúrou doteraz použité financie vynaložené efektívne.

Podľa štátneho tajomníka MD Igora Chomu záujem vlády o pokračovanie v projekte nájomných bytov pretrváva, treba však vyriešiť nedostatky, ktoré konštatoval NKÚ. „My sme pristúpili k riešeniam, ktoré boli v našej kompetencii a ktoré bolo možné riešiť vzhľadom k nevypovedateľnosti niektorých zmlúv," uviedol Igor Choma na rokovaní výboru. Doplnil, že ministerstvo už vyriešilo výmenu vedenia agentúry a rieši aj nevýhodnú zmluvu o nájme pre agentúru.

Kontrolóri v správe k činnosti AŠPNB skonštatovali, že doterajšie nakladanie s verejnými financiami považujú za neefektívne a v rozpore s pravidlami "dobrého hospodára". Nepozdávalo sa im napríklad využitie poradenských služieb za takmer 1,9 milióna eur či to, že za posledné tri roky bolo na prípravu modelu štátom podporovaného nájomného bývania a činnosť agentúry vynaložených viac ako päť miliónov eur. Od založenia agentúry však jej zamestnanci kontrolórom nepreukázali žiadne podstatné činnosti, ktoré by súviseli s vytváraním podmienok pre rozvoj štátom podporovaného bývania.

Projekt výstavby štátnych nájomných bytov zdržalo aj posudzovanie Európskou komisiou, či úľava na dani pre investorov nájomných bytov nepredstavuje nepovolenú štátnu pomoc.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2019
ZMOS predstavilo návrhy na podporu nájomného bývania
Konkrétne kroky, ako podporiť samosprávy pre výstavbu nájomných bytov, ponúka analýza, ktorú spracovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Predstavili ju v utorok na seminári v Bešeňovej. TASR o tom informoval hovorca ZMOS Michal Kaliňák.
viac
18.12.2020
Envirorezort predstavil kalkulačku uhlíkovej stopy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ponúka kalkulačku individuálnej uhlíkovej stopy. Vypočítať sa dajú kilogramy emisií skleníkových plynov na osobu. Informoval o tom hovorca MŽP Pavol Fejér.
viac
23.08.2021
Zákon o štátnom bývaní prináša prvky antisystémovosti
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viaceré zásadné pripomienky k návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania.
viac
18.12.2021
Mesto má 21 nájomných bytov, plánuje postaviť ďalšie
Mesto Brezová pod Bradlom v okrese Myjava má v súčasnosti 21 nájomných bytov, ktoré sú v súčasnosti plne vyťažené, ale plánuje postaviť ďalšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %