Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.12.2021 10:40

Bratislava vyhlásila architektonickú súťaž na novú zónu Janíkov dvor


Snímka zdroj: (archinfo.sk).


Na budúcu podobu polyfunkčnej zóny Janíkov dvor v bratislavskej Petržalke vyhlásil Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v spolupráci s hlavným mestom a mestskou stavebnou spoločnosťou Metro Bratislava architektonicko-urbanistickú súťaž.


V lokalite pribudne pri predĺženej električkovej trati aj nová zóna s nájomnými bytmi, Park and Ride parkovacím domom, škôlkou, strediskom pre seniorov, obchodmi, službami, reštauráciami a novými verejnými priestormi.

Územie vybraté pre výstavbu projektu má rozlohu 33 100 metrov štvorcových a momentálne je nevyužité. Z južnej strany je pozemok ohraničený Panónskou cestou, z východnej strany pribudne plánovaná električková trať a zastávka. Na severnej strane sa nachádza pôvodná panelová zástavba a na západnej strane bude nová zóna susediť so súčasným obratiskom autobusov MHD.

Súťažné zadanie podľa mesta striktne neurčuje, koľko budov majú architekti navrhnúť. Bude to záležať od spracovania ako a kam sa rozhodnú umiestniť stanovené počty bytov tak, aby priniesli najlepšie riešenie zadania.

"Vyhlasujeme architektonickú súťaž, ktorá je unikátna svojou komplexnosťou, pretože rieši nové byty, parkovací dom, škôlku a ďalšiu chýbajúcu občiansku vybavenosť. Na najväčšom sídlisku v strednej Európe zlepšíme občiansku vybavenosť, skrášlime verejné priestory a prinesieme alternatívne riešenie pre skupinu ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť komerčné bývanie," povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo. Vznik novej škôlky pre 80 detí má podľa neho zároveň uľahčiť život viacerým rodinám.

Architekti sa budú môcť zapojiť do súťaže do 2. februára 2022, keď sa uzavrie prvé kolo a druhé kolo potrvá do 6. mája 2022. Víťazný návrh bude verejnosti známy najneskôr na budúci rok v júni. Následne sa začne vypracovávať projektová dokumentácia a po jej dokončení sa naplánuje začatie stavených prác. Odhadovaný rozpočet je 32 miliónov eur s DPH.

Výstavba 90 nájomných bytov súvisí s dlhodobým cieľom magistrátu rozširovať fond nájomného bývania. Okrem novej výstavby prebehne revitalizácia aj širšieho okolia. Podmienkou je vytvoriť verejný priestor s oddychovými zónami pre všetky vekové skupiny. Architekti majú do svojich návrhov vniesť zelené riešenia, ktoré pomôžu zmierniť dopady klimatickej krízy. Výstavba Park and Ride parkovacieho domu počíta s kapacitu 499 miest pre autá a bezpečným stojiskom pre 100 bicyklov. V praxi by mali vodiči prichádzajúci do hlavného mesta na tomto parkovisku zaparkovať svoje auto a presadnúť na električku alebo autobus, ktorý ich odvezie do mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
08.02.2022
Vyhlásili súťaž na výstavbu nájomných bytov na Muchovom námestí
Na Muchovom námestí v bratislavskej Petržalke má pribudnúť 103 mestských nájomných bytov. Na ich výstavbu vyhlásila spoločnosť Metro Bratislava, kde je väčšinovým akcionárom hlavné mesto, tender za 8,8 milióna eur bez DPH. Ponuky by sa mali otvárať 4. marca.
viac
07.07.2022
Architektonická súťaž na novú zónu Janíkov dvor pozná víťaza
Architektonicko–urbanistická súťaž na budúcu podobu polyfunkčnej zóny Janíkov dvor v bratislavskej Petržalke pozná víťaza. Stal sa ním ateliér A BKPŠ, ktorý navrhoval aj Národnú banku Slovenska, novú budovu Slovenského národného divadla či Slovenskú národnú galériu (SNG).
viac
21.07.2022
Mesto vyhlásilo súťaž na nákup bytov na náhradné nájomné bývanie
Mesto Bratislava vyhlásilo súťaž na nákup bytov určených na náhradné nájomné bývanie. Celková odhadovaná hodnota tendra je 13,3 milióna eur bez DPH.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %