Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.06.2020 11:00

Krajskí poslanci schválili zlúčenie škôl vo viacerých mestách


Ilustračná snímka.


Prešovskí krajskí poslanci v pondelok (22. 6.) schválili zlúčenie stredných škôl v Medzilaborciach, Stropkove, Prešove a v Levoči. Dôvodmi sú pokles počtu žiakov základných škôl, ako aj potreby pracovného trhu. K zmenám by malo dôjsť od septembra budúceho roka.


„V Medzilaborciach sa zmena dotkne dvoch škôl, a to gymnázia a Strednej odbornej školy (SOŠ) polytechnickej Andyho Warhola. Spájame tieto dve školy do spojenej školy, kde budú dve organizačné zložky – gymnázium a SOŠ polytechnická. Gymnázium sa z pôvodnej budovy presťahuje do budovy SOŠ polytechnickej v Medzilaborciach. Druhá zmena sa týka okresu Stropkov, kde spájame dve školy - SOŠ služieb a SOŠ elektrotechnickú, s tým, že SOŠ elektrotechnická zoberie do portfólia svojich odborov odbory zo SOŠ služieb. Pracovisko SOŠ sa stane elokovaným pracoviskom tejto kmeňovej školy a SOŠ služieb na Hlavnej ulici zanikne,” uviedol vedúci odboru školstva Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Ján Furman.

Tretia zmena sa podľa jeho slov týka okresu Prešov, kde dôjde k fúzii dvoch škôl - obchodnej akadémie a SOŠ podnikania. „Vytvoríme spojenú školu, kde budú dve organizačné zložky – obchodná akadémia (OA) a SOŠ podnikania. OA so žiakmi, personálom a s časťou materiálno-technického zabezpečenia sa presunie na Masarykovu ulicu, tam, kde je sídlo SOŠ podnikania. Štvrtá zmena je fúzia dvoch škôl s rovnakým zameraním. Je to SOŠ lesnícka a Spojená škola v Bijacovciach, kde dve organizačné zložky v Bystranoch a Rudňanoch pôjdu pod Košický samosprávny kraj. SOŠ lesnícka v Bijacovciach sa stane elokovaným pracoviskom SOŠ lesníckej v Prešove,” vysvetlil Furman.

Výšku úspory po optimalizácii a racionalizácii siete škôl uviesť nechcel. Podľa jeho slov ju neuviedli ani v materiáloch pre poslancov. „Pretože väčšinou sa skĺzne len k tomu, či nám stojí za to zrušiť školu, keď tam usporíme 30 000 eur alebo 50 000 eur. Naším cieľom je vybudovať kvalitné školy, ktoré budú mať dostatočný počet žiakov, aby tam bola kvalitná výučba, dostatok učebných pomôcok, kvalitní pedagógovia s celými úväzkami a aby sa tam realizovala mimoškolská činnosť, ktorú dnes žiaci veľmi chcú a využívajú,” skonštatoval Furman.

„Racionalizačné a optimalizačné opatrenia PSK sú vynútené viacerými faktormi. Jedným z dôležitých faktorov je demografia, keďže dochádza k znižovaniu počtu žiakov na stredných školách. Nemôžeme mať nadimenzované školstvo na 45 000 žiakov, keď vieme, že máme 30 000 a v budúcnosti ich budeme mať pravdepodobne 25 000. Druhou je otázka reprofilizácie odborov, kde sa budeme snažiť podporovať odbory, ktoré majú väčšiu mieru uplatnenia,” dodal predseda Komisie školstva, telesnej výchovy a športu pri Zastupiteľstve PSK Marián Damankoš.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2018
TSK bude aj tento rok pokračovať v optimalizácii stredného školstva
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) chce aj v tomto roku pokračovať v optimalizácii siete stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti a v rekonštrukcii škôl a školských zariadení.
viac
04.02.2019
Rezort školstva zvýšil počet prvákov v Prešovskom kraji
Rezort školstva určil definitívne počty žiakov prvých ročníkov pre všetky stredné školy v Prešovskom kraji na budúci školský rok.
viac
02.07.2020
O zachovanie gymnázia v meste budú musieť zabojovať
Otázke zlúčenia gymnázia Medzilaborce a Strednej odbornej školy (SOŠ) Polytechnickej Andyho Warhola do spojenej školy s dvoma organizačnými zložkami, o ktorom rozhodli prešovskí krajskí poslanci na svojom zasadnutí 22. júna, sa v utorok (30. 6.) venovali aj poslanci MZ v Medzilaborciach.
viac
07.12.2020
K racionalizácii sústavy národnostných škôl
Rezort školstva informuje, že v prípade národnostných škôl bude k prípadnej optimalizácii pristupovať veľmi citlivo. Zároveň sa budú zohľadňovať viaceré špecifiká ako napríklad naplnenosť tried, dostupnosť detí do školy, národnostné hľadisko, odbornosť vyučovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %