Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
31.10.2019 08:05

Krajské Regionálne centrá sociálnej ekonomiky – bezplatná pomoc záujemcom


Snímka zdroj: www.ia.gov.sk


Každé slovenské krajské mesto má už svoje Regionálne centrum sociálnej ekonomiky. Záujemcovia o sociálne podnikanie v nich nájdu odbornú pomoc, nie len pri svojich začiatkoch, ale aj počas svojej činnosti.


Regionálne centrá sú súčasťou národného projektu Inštitút sociálnej ekonomiky, ktorý realizuje Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky vďaka finančnej podpore z eurofondov.

Existencia regionálnych centier nadväzuje na zákon o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorý je v platnosti od mája minulého roku. Zákon po prvýkrát v histórii SR komplexne vytvára legislatívne prostredie pre pôsobenie sociálnych podnikov. Je súčasťou celkovej stratégie rozvoja sociálnej ekonomiky na Slovensku, ktorá je postavená na troch pilieroch – legislatívnom prostredí, poradenskej infraštruktúre a finančnej podpore. „Zákon vymedzuje tri typy sociálnych podnikov, za veľmi dôležité považujem práve integračné, ktoré sú zamerané na zamestnávanie znevýhodnených a zraniteľných osôb. Zamestnanci v nich budú rok alebo dva získavať pracovné návyky a potom si budú hľadať trvalé zamestnanie. To už bude pre nich jednoduchšie, keďže budú mať pracovné skúsenosti. Práve v týchto podnikoch vidím veľký prínos pre ľudí, ktorí si roky nevedia nájsť zamestnanie, pretože buď stratili pracovné návyky, alebo predtým ešte nepracovali,“ objasnil nadväznosť na zníženie nezamestnanosti minister práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Ján Richter. Sociálne podnikanie zasahuje aj do iných oblastí ako je podpora zamestnanosti, napríklad do bývania, do otázok v oblasti ochrany životného prostredia či vzdelávania.

Pomoc priamo v regióne

S podpornými aktivitami implementácie zákona do praxe sa začalo práve prostredníctvom národného projektu Inštitút sociálnej ekonomiky. „Prvé regionálne centrum sociálnej ekonomiky sme otvorili v auguste minulého roka v Banskej Bystrici, nasledovali Košice, Prešov a postupne aj ostatné krajské mestá. Veríme, že práve odborná pomoc v podobe poradenstva, vysvetlenia legislatívnych procesov a všetkých náležitostí, pomôže k rozšíreniu sociálneho podnikania na Slovensku,“ uviedla Zuzana Borgulová, generálna riaditeľka Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. V každom regionálnom centre sú regionálni koordinátori, ktorí poskytujú aktuálne a komplexné informácie laickej i odbornej verejnosti o potrebe a spôsobe riešenia problematiky sociálnej ekonomiky v danom regióne. Kľúčovou úlohou regionálnych koordinátorov je v lokálnom prostredí motivovať a pomáhať verejnosti pri zakladaní sociálnych podnikov s cieľom zvýšenia regionálnej zamestnanosti a jej následnej udržateľnosti. Pri realizácii tejto úlohy aktívne vyhľadávajú a oslovujú potenciálnych záujemcov o založenie sociálnych podnikov, spolupracujú s príslušnými inštitúciami trhu práce v regiónoch, s agentúrami regionálneho rozvoja pri okresných úradoch, zúčastňujú sa zasadaní obecných zastupiteľstiev, poskytujú individuálne poradenstvo.

„Záujemcom o priznanie štatútu registrovaného sociálneho podniku sú nápomocní v procese podania žiadosti so spracovaním a odovzdaním základných dokumentov potrebných pri registrácii. Bezplatne poskytujú aj projektovú, právnu a ekonomickú podporu a pomoc pri verejnom obstarávaní s dôrazom na uplatňovanie sociálneho aspektu vo verejnom obstarávaní,“ priblížila časť činnosti regionálnych centier Zuzana Borgulová. Regionálne centrá sociálnej ekonomiky spolupracujú aj s expertami pre oblasť legislatívy a sociálnej ekonomiky v konkrétnych regiónoch, ktorých úlohou je na základe vlastných skúseností z podnikania radiť, viesť a podporovať záujemcov o založenie sociálneho podniku, oboznámiť ich nielen s pozitívami, ale aj možnými rizikami sociálneho podnikania a možnosťami, ako im predchádzať. Za posledný rok oslovili postupne vznikajúce centrá vyše 3 000 subjektov, absolvovali vyše 2 100 stretnutí, stáli pri zrode väčšiny z momentálne už registrovaných 40 sociálnych podnikov a pomáhajú ďalším 90-tim, ktoré sú na ceste k registrácii.

Kontaktné údaje na Regionálne centrá sociálnej ekonomiky nájdu záujemcovia tu: https://www.ia.gov.sk/sk/narodne-projekty/narodny-projekt-institut-socialnej-ekonomiky/kontakty-npise

Autor: (Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Pre samosprávu je dôležitá podpora miestnej ekonomiky
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa v ostatnom období sústredilo na nástroje podporujúce lokálnu hospodársku politiku a teda miestnu ekonomiku.
viac
24.06.2020
Výzva na poskytnutie dotácií na nájomné spustená
Ministerstvo hospodárstva včera (23. 6.) vyhlásilo očakávanú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na nájomné.
viac
25.01.2021
R. Rybníček: Primátori krajských miest chcú pomôcť s vakcináciou
Primátori krajských miest iniciovali stretnutie s predstaviteľmi ministerstva zdravotníctva o pomoci štátu pri zriaďovaní vakcinačných centier. Informoval o tom primátor Trenčína Richard Rybníček.
viac
21.05.2022
Kraj otvára unikátne Centrá práce s mládežou SPACE
Banskobystrický samosprávny kraj s podporou ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny spúšťa projekt Centier práce s mládežou SPACE. Mladí ľudia tu nájdu odborných pracovníkov, kariérových poradcov, psychológov či lektorov, ktorí im ponúkajú podporu pri ich osobnostnom a kariérnom rozvoji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %