Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.05.2016 10:34

Kraj vypracoval novú stratégiu zahraničných vzťahov


Ilustračná snímka: (int.).


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce v nasledujúcich rokoch posilniť svoju spoluprácu so zahraničnými regiónmi. Tá by mala pomôcť samotnému kraju, ale aj jednotlivým obciam a inštitúciám pri ich rozvoji a realizácii rôznych cezhraničných projektov.


Vyšší územný celok preto vypracoval Stratégiu rozvoja zahraničných vzťahov na obdobie 2016 až 2020.       

Z verejného pripomienkovania vzišlo viacero podnetov, ktoré by sa podľa krajského poslanca Jána Vanča mali do dokumentu zapracovať. Jedným z nich je aj myšlienka na obnovenie zastúpenia NSK v Bruseli. Podľa Vanča by bolo vhodné, keby tu opätovne začala pracovať kancelária. "Nielen preto, že Slovensko bude predsedať v Rade Európskej únie, ale aj preto, že v Bruseli zasadá Výbor regiónov, z ktorého by poslanci radi dostávali pravidelné správy. Tieto informácie by sa potom mohli zakomponovať aj do materiálov NSK a mohli by prispieť k rozvoju našich zahraničných a partnerských vzťahov," myslí si Vančo.      

Podľa jeho slov by mal kraj zjednotiť aj financovanie svojich zahraničných aktivít a zabezpečiť ich aj personálne, vytvorením príslušného odboru na Úrade NSK. V budúcnosti by mal odbor cestovného ruchu vypracovať tiež plán zahraničných ciest na roky 2016 až 2017 pre poslancov, Úrad NSK a organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja na základe konkrétnych potrieb v jednotlivých oblastiach a v projektoch. Podľa Vanča by mal v budúcnosti NSK dôkladne zvážiť aj výber zahraničných partnerov, s ktorými nadviaže partnerstvo. "Spolupráca s polovicou regiónov nefunguje. Aj preto padla pripomienka, či by nebolo vhodné uzatvárať partnerstvá napríklad na dobu určitú, za predpokladu, že by to bolo vhodné z diplomatického hľadiska," skonštatoval.      

Predseda NSK Milan Belica si uzatvárania zahraničných partnerstiev na určité vopred stanovené obdobie nevie predstaviť. Podľa jeho slov by takýto postup nebol reálny. "Kto pôjde s niekým do manželstva na dva roky? My nemôžeme jednostranne ani vypovedať nejakú zmluvu. Na to musia byť dvaja partneri, pretože tieto dohody sa netýkajú iba Slovenska, ale aj druhej krajiny. Nemôžeme takýmto spôsobom vyvolať problém na medzinárodnej scéne. Treba veľmi zvažovať tieto veci, aby sme neurobili nejakú hrubú chybu," uviedol Belica. Ako skonštatoval, zahraničná spolupráca NSK je už v súčasnosti na dobrej úrovni a mnohé z uzatvorených partnerstiev prinášajú aj konkrétne výsledky v rámci cestovného ruchu, v školstve i v ďalších oblastiach. "Tej zahraničnej spolupráce je dosť. Najlepšia je prirodzene s českým krajom Vysočina, ale napríklad aj s francúzskym regiónom Champagne-Ardenne. Veľmi dobrú spoluprácu máme aj s maďarskými regiónmi, aj keď je pravda, že ich kompetencie sú dosť oklieštené," dodal Belica.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2017
NSK plánuje dokončiť rekonštrukciu historického Župného domu
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.
viac
11.12.2017
Ustanovujúce zasadnutie novozvoleného Zastupiteľstva NSK
Ku konštruktívnej spolupráci na rozvoji kraja pre spokojný život jeho obyvateľov vyzval predseda NSK Milan Belica novozvolených krajských poslancov na ustanovujúcom zasadnutí novozvoleného Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), ktoré sa konalo v pondelok 4. decembra.
viac
15.04.2019
Samosprávne kraje chcú od rezortu školstva financie na príspevok na rekreáciu
Samosprávne kraje chcú požiadať Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR o dofinancovanie finančných prostriedkov na príspevok na rekreáciu pre zamestnancov stredných škôl, ktorí majú nárok na príspevok na dovolenku.
viac
08.07.2020
Mesto chce pri kandidatúre na titul EHMK spolupracovať s NSK
Mesto Nitra chce uzatvoriť s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) memorandum o spolupráci a podpore pri kandidatúre na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Text memoranda ešte na svojom júnovom rokovaní schválili mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %