Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.04.2023 08:25

Koncepcia rozvoja sociálnych služieb prešla verejným prerokovaním


Ilustračná snímka.


Koncepcia rozvoja sociálnych služieb na území Trnavského kraja v rokoch 2023 až 2030 prešla verejným prerokovaním. Informoval o tom odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).


Realizácia navrhovaných opatrení prispeje k zlepšeniu kvality a dostupnosti sociálnych služieb v kraji. Strategickým dokumentom sa budú zaoberať aj krajskí poslanci na svojom najbližšom zasadnutí. "Jedným zo strategických cieľov je podpora prechodu z inštitucionálnej na komunitnú formu sociálnej starostlivosti. To znamená, že zdravotne a mentálne znevýhodnení klienti zariadení môžu žiť v prirodzenom prostredí, spolurozhodovať a podieľať sa na komunitnom živote. Až osem z 21 župných zariadení je zapojených v tomto národnom projekte deinštitucionalizácie," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Samosprávny kraj priebežne investuje do výstavby, rozširovania kapacít či modernizácie zariadení sociálnych služieb. Začal aj s výstavbou rodinných domov v rámci deinštitucionalizácie zariadenia sociálnych služieb v Okoči-Opatovskom Sokolci a Topoľníkoch.

Hlavným cieľom návrhu koncepcie je zvyšovanie kvality a dostupnosti sociálnych služieb v kraji. Strategický dokument pozostáva z analytickej, strategickej a realizačnej časti.

Návrh koncepcie definuje aj zámer samosprávneho kraja, ktorým je zavedenie nového učebného odboru odborný opatrovateľ vo vybraných školách s cieľom výchovy kvalifikovanej sily s praktickými skúsenosťami.

"Chceme, aby boli sociálne služby územne i finančne dostupné pre všetkých obyvateľov, ktorí sa budú môcť slobodne rozhodnúť, ktorý druh alebo formu sociálnej služby využijú. Prednostne by mali byť poskytované v prirodzenom rodinnom prostredí a v zariadeniach komunitného typu," doplnila riaditeľka odboru sociálnych vecí Blažena Flamíková.

Tvorba návrhu Koncepcie rozvoja sociálnych služieb na území Trnavského kraja 2023 - 2030 bola realizovaná v rámci projektu SMART región TTSK, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2018
Zamestnancom sociálnych zariadení v Trnavskom kraji zvýšili mzdy
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil od druhého polroka tohto roku na zvýšenie platov zamestnancov zariadení sociálnych služieb sumu vyše milióna eur. Ďalší milión eur uvoľnil ku koncu roka aj na jednorazovú odmenu pre týchto pracovníkov.
viac
16.01.2021
Župa distribuuje ochranné prostriedky do zariadení sociálnych služieb
Trnavský samosprávny kraj v týchto dňoch distribuuje ochranné prostriedky do župných, obecných, mestských a neverejných zariadení sociálnych služieb. Státisíce kusov materiálu sú postupne prerozdeľované medzi 108 poskytovateľov sociálnych služieb v celom kraji.
viac
07.07.2022
TTSK prispeje na svojich obyvateľov v DSS v iných krajoch
Mimoriadnu dotáciu na zmiernenie dosahov zvýšenia ceny energií a zníženie finančného príspevku poskytne Trnavský samosprávny kraj (TTSK) desiatim neverejným poskytovateľom sociálnych služieb na jeho území. Zároveň podporí ďalších 15 zariadení mimo TTSK, ktorých klientmi sú obyvatelia kraja.
viac
22.05.2023
Poslanci samosprávneho zastupiteľstva odhlasovali nákup pozemkov na Záhorí
Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na svojom poslednom zasadnutí odsúhlasili nákup pozemkov v obci Dojč a Smolinské v okrese Senica. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %