Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.04.2021 08:25

K novej turistickej sezóne uvedú audiosprievodcu Špacírka Trnavou


Trnava.


Po uvoľnení protipandemických opatrení čaká na Trnavčanov a návštevníkov mesta nový audiosprievodca Špacírka Trnavou – City Walk.


Prostredníctvom aplikácie prinesie tucet príbehov, viažucich sa k najdôležitejším historickým pamiatkam mesta. Vznik sprievodcu podporilo mesto Trnava prostredníctvom participatívneho rozpočtu, zastrešuje ho Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism. Informoval o tom zastupujúci výkonný riaditeľ Alexander Prostinák.

Názov audiosprievodcu je spätý s trnavským nárečím, v ktorom termín prechádzať sa znamená špacíruvať. „Ak sa turista rozhodne prejsť trasu so všetkými zastaveniami, mal by počítať s časom okolo hodiny a pol až dvoch,” povedala autorka projektu Darina Kukuľová Kvetanová.

Súčasťou aplikácie je navigácia, ale podľa Kukuľovej Kvetanovej trasu si každý môže podľa svojho záujmu nastaviť, začať aj skončiť. Historické pamiatky ako hradby, mestská veža, divadlo, kostoly, ale tiež historickú väznicu na trnavskej radnici predstavila v Špacírke Trnavou cez príbehy, ktoré sa k nim viažu a ktoré sú viac či menej Trnavčanom známe. Zdôraznila, že texty sú k dispozícii až v ôsmich jazykoch. Okrem svetových sú preložené aj do maďarčiny či poľštiny.

Inšpiráciu na vznik projektu našla autorka v maďarskom meste Győr. „S rodinou som bola na cyklistickom výlete v tomto meste, ktoré je opradené rôznymi príbehmi. Uvedomila som si, že aj Trnava má veľa úžasných historiek,” uviedla Kukuľová Kvetanová, ktorá scenár písala počas materskej dovolenky. Jej hlavnou motiváciou bolo predstaviť mesto bez obmedzení a zrozumiteľne. Autorka dodala, že Trnava sa možno čoskoro dočká aj rozšírenej podoby audiosprievodcu a tiež junior verzie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
Radnica spustila vlastnú mobilnú aplikáciu ku koronakríze
Vlastnú mobilnú aplikáciu, prostredníctvom ktorej bude informovať o nových opatreniach súvisiacich s novým koronavírusom, spustilo v stredu mesto Trnava. Priradilo ju podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej k svojim doterajším informačným kanálom.
viac
25.09.2020
Mesto propagujú nové videá Sakrálna a Industriálna Trnava
Región Trnava láka na návštevu mesta formou nových videí s názvom Sakrálna Trnava a Industriálna Trnava. Informoval o tom zastupujúci výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism Alexander Prostinák.
viac
25.07.2022
Rozšírená realita na hrade Revište spája minulosť so súčasnosťou
Hrad Revište v okrese Žarnovica využíva na svoju prezentáciu inovatívne digitálne technológie.
viac
21.03.2023
TTSK vypísal výzvu na projekty podporujúce regionálny rozvoj a turizmus
O dotácie na projekty podporujúce regionálny rozvoj a turizmus v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) môžu uchádzači žiadať do 24. marca. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %