Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.08.2016 10:37

Jarovce bojujú s dažďovou vodou pomocou novej technológie


Ilustračná snímka: (int.).


Mestská časť Bratislava Jarovce sa rozhodla riešiť problémy so stojatou dažďovou vodou pomocou novej technológie. Aj keď kompetentní riešili tento problém v minulosti už viackrát, obyvatelia sa na stojatú vodu stále sťažovali, pretože prijaté opatrenia boli účinné len krátky čas.


Odborníkom dali vypracovať niekoľko alternatívnych návrhov na riešenie vsakovania.      

Napokon sa rozhodli pre technológiu špeciálneho vpustu do hĺbky osem až desať metrov v hodnote 990 eur. „Zatiaľ sme dali urobiť šesť uličných vpustov, kde vrty idú do hĺbky cca osem až desať metrov s prepadovým košom na zachytávanie nečistôt. Do vrtov sa osádza PVC rúra o priemere 200 milimetrov“, povedal vicestarosta Jaroviec Jozef Uhler.      

Tento spôsob sa podľa starostu Pavla Škodlera v obciach, kde ho doposiaľ využili, osvedčil. „Technicky je to riešenie pomerne jednoduché, finančne menej náročné ako iné a verím, že bude aj dostatočne účinné“, doplnil Škodler.      

Uličné vpusty boli zatiaľ realizované len na najkritickejších miestach. Stále však nie je doriešená niekdajšia Šolnova mláka, ktorá je jedným z nich. „V mieste, kde bola kedysi Šolnova mláka, je spodná voda len pár centimetrov pod povrchom a bude potrebné zrealizovať hlbšie vrty, aby sme sa dostali pod niektoré nepriepustné geologické vrstvy“, vysvetlil Uhler s tým, že na harmonograme ďalších vrtov sa dohodnú začiatkom septembra, keď zistia, ako si s vodou po väčších dažďoch poradia pilotné vrty.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2018
Leto v Bratislave aj tento rok spríjemnia rozprašovače vodnej hmly
Aj tento rok sa budú môcť Bratislavčania či návštevníci mesta počas horúcich letných dní osviežiť vďaka rozprašovačom vodnej hmly. Hlavné mesto ich postupne inštaluje na frekventované námestia Bratislavy, rovnako ako v minulom roku.
viac
29.05.2019
Prof. Alexy: Nami vyvinuté bioplasty musia byť stopercentne biorozložiteľné
Bioplasty, ktoré vyvíjame, sú stopercentne ekologické počas užívania aj po likvidácii, - hovorí profesor Ing. Pavel Alexy, PhD., z Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
viac
30.03.2020
V Bratislave spustili automatizovanú separačnú linku
Vyzbieraný plast a papier zo žltých a modrých kontajnerov v Bratislave po novom od konca februára dotrieďuje automatizovaná separačná linka.
viac
31.05.2021
Bezodpadová technológia vrakunskej skládky je zapracovaná v projekte
Zhotoviteľ sanácie toxickej vrakunskej skládky v Bratislave spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied (SAV) na využití bezodpadovej technológie čistenia podzemných vôd od roku 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %