Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.05.2021 01:20

Bezodpadová technológia vrakunskej skládky je zapracovaná v projekte


Skládka v bratislavskej Vrakuni. Archívna snímka: (tasr).


Zhotoviteľ sanácie toxickej vrakunskej skládky v Bratislave spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied (SAV) na využití bezodpadovej technológie čistenia podzemných vôd od roku 2019.


Táto technológia je plne zapracovaná v realizačnom projekte. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

SAV ponúkla pomoc pri riešení problému s toxickou skládkou bývalých Chemických závodov J. Dimitrova v bratislavskej Vrakuni. Jej vedci navrhli bezodpadovú technológiu čistenia podzemných vôd, ktoré sú skládkou ohrozené. Filtračná technológia SAV môže nájsť využitie po vybudovaní podzemnej a povrchovej tesniacej vrstvy, ktorá skládku vo Vrakuni odizoluje. Odčerpávanie a čistenie vody nahromadenej v tomto telese tak zastaví toxický mrak, ktorý dnes prúdi rýchlosťou 300 až 500 metrov za rok a smeruje do obývaného, poľnohospodársky a vodohospodársky využívaného územia.

MŽP tvrdí, že už počas kontrolných dní doplnkového prieskumu lokality vznieslo požiadavku, aby sanačná stanica kontaminovanej podzemnej vody bola bezodpadová. „Pretože likvidácia odpadov s takým množstvom pesticídnych a herbicídnych látok by bola ekonomicky náročná,” skonštatovalo tlačové oddelenie.

Skládku vo Vrakuni, z ktorej do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy, chce štát sanovať metódou enkapsulácie. Vybudovať sa má podzemná tesniaca stena, ktorou sa zdroj znečistenia odizoluje od okolitého prostredia. Súčasťou má byť aj čerpanie a čistenie znečistených podzemných vôd v okolí skládky. Hoci sa spustenie prác očakávalo ešte v roku 2018, doteraz sa tak nestalo, a to aj pre povoľovací proces, ktorý brzdia viaceré odvolania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
MŽP: Tender na sanáciu skládky vo Vrakuni vypíšu tento mesiac
Verejné obstarávanie na sanáciu bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni vypíšu do konca tohto mesiaca. V rozhovore to potvrdil minister životného prostredia László Sólymos. Keďže sa nepodarilo zistiť vinníka skládky, zodpovednosť prevzal envirorezort.
viac
26.02.2020
Ružinov začal stavebné konanie vo veci sanácie vrakunskej skládky
Stavebný úrad v bratislavskom Ružinove ako príslušný stavebný úrad začal stavebné konanie vo veci sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni. Žiadosť o vydanie stavebného povolenia na projekt zaevidovala mestská časť v polovici januára.
viac
27.04.2020
Ružinov prerušil stavebné konanie vo veci sanácie vrakunskej skládky
Stavebný úrad v bratislavskom Ružinove ako príslušný stavebný úrad prerušil stavebné konanie vo veci sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni. Dôvodom sú viaceré námietky, ktoré si uplatnili niektorí účastníci konania.
viac
11.11.2021
Projekt sanácie skládky vo Vrakuni je o čosi bližšie k realizácii
Projekt sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni je opäť bližšie k realizácii. Rozhodnutia o dočasnom obmedzení vlastníckeho práva nadobudli právoplatnosť vo všetkých siedmich prípadoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %