Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.04.2020 09:35

Ružinov prerušil stavebné konanie vo veci sanácie vrakunskej skládky


Snímka zdroj: (tasr).


Stavebný úrad v bratislavskom Ružinove ako príslušný stavebný úrad prerušil stavebné konanie vo veci sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni. Dôvodom sú viaceré námietky, ktoré si uplatnili niektorí účastníci konania.


Časť z nich smerovala proti obsahu záväzných stanovísk niektorých dotknutých orgánov.

„Ako sme predpokladali, aj k takej stavbe, ako je sanácia vrakunskej skládky, dostal stavebný úrad odvolania niektorých účastníkov konania. Z toho dôvodu sa musí s odvolaniami vyrovnať, oboznámiť všetkých ostatných účastníkov o ich znení. A preto muselo byť konanie v súlade so zákonom prerušené,” uviedol starosta Ružinova Martin Chren.

Začiatok stavebného konania oznámil stavebný úrad v druhej polovici februára, žiadosť o vydanie stavebného povolenia na projekt zaevidovala mestská časť v polovici januára. V apríli však stavebný úrad konanie prerušil pre došlé námietky. Časť z nich smerovala proti obsahu záväzných stanovísk dotknutých orgánov, a to Okresného úradu (OÚ) Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie (EIA), a OÚ Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie, štátna vodná správa.

Sanácia skládky sa má realizovať metódou enkapsulácie. Vybudovať sa má podzemná tesniaca stena, ktorou sa zdroj znečistenia odizoluje od okolitého prostredia. Súčasťou sanácie má byť aj čerpanie a čistenie znečistených podzemných vôd v okolí skládky. Sanácia skládky by mala stáť 34,1 milióna eur, práce by sa mali skončiť najneskôr v júni 2023.

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120 000 kubických metrov odpadu, ktorý tam vyvážali z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia.

Prieskum ukázal, že do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Kontaminačným mrakom sú podľa ministerstva životného prostredia zasiahnuté Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Ružinov. Rezort preto vyzval obyvateľov týchto bratislavských mestských častí, aby nepoužívali vodu zo studní na polievanie koreňovej a listovej zeleniny, kúpanie, sprchovanie či napúšťanie bazénov. Zdroj pitnej vody na Žitnom ostrove v súčasnosti ohrozený nie je.

Ministerstvo očakávalo spustenie sanácie ešte v roku 2018. Na projekt bolo nakoniec vydané územné rozhodnutie v júli 2019, právoplatnosť nadobudlo v decembri 2019, a to rozhodnutím Okresného úradu Bratislava ako príslušného nadriadeného orgánu, ktorý potvrdil vydané územné rozhodnutie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Toxická skládka sa týka všetkých
Toxická skládka po CHZJD v bratislavskej Vrakuni musí byť odstránená skôr, než dôjde k ekologickej katastrofe. Ako a kedy sa tak stane, na to by mala dať odpoveď diskusia na pôde Bratislavskej župy, ktorá sa uskutoční v priebehu novembra.
viac
26.02.2020
Ružinov začal stavebné konanie vo veci sanácie vrakunskej skládky
Stavebný úrad v bratislavskom Ružinove ako príslušný stavebný úrad začal stavebné konanie vo veci sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni. Žiadosť o vydanie stavebného povolenia na projekt zaevidovala mestská časť v polovici januára.
viac
31.05.2021
Bezodpadová technológia vrakunskej skládky je zapracovaná v projekte
Zhotoviteľ sanácie toxickej vrakunskej skládky v Bratislave spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied (SAV) na využití bezodpadovej technológie čistenia podzemných vôd od roku 2019.
viac
11.11.2021
Projekt sanácie skládky vo Vrakuni je o čosi bližšie k realizácii
Projekt sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni je opäť bližšie k realizácii. Rozhodnutia o dočasnom obmedzení vlastníckeho práva nadobudli právoplatnosť vo všetkých siedmich prípadoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %