Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.05.2020 01:35

J. Budaj chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha


Ilustračná snímka.


Minister životného prostredia Ján Budaj chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha. Taktiež chce spolu s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským obmedziť chemické postreky, ktoré poškodzujú včely.


Uviedol to na stredajšom tlačovom brífingu pri príležitosti Svetového dňa včiel, ktorý pripadá na 20. mája.

„Včela je podobne dôležitá ako iný opeľovací hmyz a zaslúži si, aby si to ľudia uvedomili väčšmi a aby sa nazývala chráneným druhom,” uviedol Budaj.

Dodal tiež, že okolo 40 percent včiel je v Európe ohrozených otepľovaním a chemickými postrekmi. Budaj má s Mičovským plán, ktorým chce obmedziť chemizáciu polí a aj čas, kedy sa postrekuje. Dôvodom je, aby sa nepráškovali polia v období, keď včely vylietavajú na polia. Dodal, že 75 percent úrody závisí od toho, či včely sú alebo nie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2019
V Európe je ohrozených až 40 percent včiel a 30 percent motýľov
Svetový deň včiel (20. máj) a Medzinárodný deň biodiverzity (22. máj) si ministerstvo životného prostredia pripomenulo v jednom z obchodných reťazcov. Symbolicky pri prázdnom regáli. Práve tak chcelo poukázať na význam opeľovačov pre produkciu potravín.
viac
23.05.2020
ZMOS na rokovaní s ministrom Jánom Budajom
Na Ministerstve životného prostredia SR v Bratislave sa 6. mája uskutočnilo stretnutie zástupcov ZMOS s ministrom Jánom Budajom. Viaceré témy naznačovali dôležitosť rokovania a hľadania konkrétnych riešení.
viac
10.08.2020
Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva
Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva a ochranu prostredia, v ktorom žije. Uviedli to z tlačového odboru Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
28.10.2020
Vlk dravý bude patriť medzi striktne chránené živočíchy
Vlk dravý by mal byť chráneným živočíchom. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravuje vyhlášku, ktorou ho tam zaradí. Jeho usmrtenie by tak bolo trestným činom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %