Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.06.2020 09:40

Tohtoročnou témou Svetového dňa životného prostredia je biodiverzita


Tohtoročnou témou Svetového dňa životného prostredia je biodiverzita – teda zachovanie biologickej rozmanitosti všetkých foriem života.


Pri príležitosti pripomenutia si Svetového dňa životného prostredia (World Environment Day) minister životného prostredia Ján Budaj spustí zelenú linku envirorezortu.


Svoje brány otvoria verejnosti rezortné organizácie ministerstva životného prostredia – Národná ZOO Bojnice, Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici a Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Vstup pre verejnosť bude bezplatný od piatku 5. júna do nedele 7. júna 2020. Počas víkendu symbolicky ozelenie budova ministerstva životného prostredia, Bratislavský hrad a reštaurácia UFO.

Kancelária prvého kontaktu: Zelená linka je ďalším nástrojom, ktorý má pomôcť pri odhaľovaní environmentálnej kriminality. Prostredníctvom bezplatnej linky, ktorá bude zatiaľ v skúšobnej prevádzke od 5. júna, bude môcť ktokoľvek anonymným spôsobom ohlásiť porušovanie zákonov, ktoré majú chrániť životné prostredie.

5. jún vyhlásila za Svetový deň životného prostredia Organizácia spojených národov. Je spomienkou na prvú konferenciu OSN o životnom prostredí, ktorá sa uskutočnila v dňoch 5. až 16. júna 1972 v Štokholme pod heslom Je len jedna Zem. Svetový deň životného prostredia sa oslavuje na celom svete od roku 1973. Cieľom iniciatívy je motivovať ľudí k väčšiemu záujmu o problematiku životného prostredia, pretože jeho ochrana sa týka každého jedného z nás.

Autor: (mžp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
27.07.2020
MŽP iniciuje stretnutie s rezortom dopravy a NDS
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR iniciuje rokovania s rezortom dopravy, Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a environmentálnou organizáciou SOS/BirdLife Slovensko.
viac
24.01.2022
Ľudia môžu požiadať o vyhlásenie stromu za chránený
Vlastník pozemku nemá právo ochranu stromu na svojom pozemku odmietnuť. Informuje o tom Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR.
viac
06.06.2023
Každoročne sa celosvetovo vyprodukuje vyše 400 miliónov ton plastov
Polovica z nich je určená na jednorazové použitie. Recykluje sa menej ako 10 percent. Uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré si v pondelok pripomínalo Svetový deň životného prostredia. Jeho tohtoročnou témou je Porazme plastové znečistenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %