Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
27.07.2020 12:40

MŽP iniciuje stretnutie s rezortom dopravy a NDS


Biskupické rameno.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR iniciuje rokovania s rezortom dopravy, Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a environmentálnou organizáciou SOS/BirdLife Slovensko.


Chce v čo najkratšom čase nájsť vhodné riešenie pre Biskupické rameno a rusovské biotopy, v ktorých sa mali realizovať kompenzačné opatrenia pri výstavbe D4/R7. Uviedol to odbor komunikácie MŽP v reakcii na SOS/BirdLife, ktorá na nedostatočnú kompenzáciu upozornila. TASR o reakciu požiadala aj hlavného zhotoviteľa stavby D4R7 Construction, ktorý zatiaľ na otázky nereagoval.

„Samotné kompenzačné opatrenia mali byť vykonané už v čase pred výstavbou diaľnice. Skutočnosť je taká, že mnohé z nich sa ani nezačali alebo sa realizujú len sčasti,” uvádza envirorezort. Dodáva, že ministerstvo tak musí "hasiť" predchádzajúce zlyhania.

Prvý úsek diaľnice D4 sa podľa SOS/BirdLife otváral v rozpore s legislatívou o ochrane prírody. Dôvodom je, že časť kompenzačných opatrení sa začala realizovať, no tie dôležité stále chýbajú. Kompenzačné opatrenia sa nezačali robiť v zasypanom Biskupickom ramene, chýba aj náhrada za zničené biotopy pre bociana čierneho. Nezačalo sa ani so zatrávnením biotopov pri bratislavských Rusovciach. Enviroorganizácia sa preto v tejto veci obráti so sťažnosťou na Európsku komisiu.

Rezort dopravy si uvedomuje, že v súčasnosti nie sú zrealizované všetky kompenzačné opatrenia pri výstavbe diaľnice D4/R7. Dôvody nerealizovania kompenzácií sú však mimo kontroly ministerstva.

Na západnom Slovensku pred týždňom sprístupnili rýchlostnú cestu R7 a časť diaľnice D4, a to v úsekoch Ketelec - Dunajská Lužná, Dunajská Lužná - Holice a Ketelec - Rovinka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2017
Petíciu Za živé rieky odovzdali envirorezortu
Legislatívne zmeny, prepracovanie strategických dokumentov týkajúcich sa ochrany vôd či obmedzenie výstavby elektrární na riekach požaduje od envirorezortu, vlády a parlamentu petičná akcia "Za živé rieky a čistú vodu".
viac
05.06.2020
Tohtoročnou témou Svetového dňa životného prostredia je biodiverzita
Pri príležitosti pripomenutia si Svetového dňa životného prostredia (World Environment Day) minister životného prostredia Ján Budaj spustí zelenú linku envirorezortu.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
20.01.2022
V Malých Karpatoch vznikne od 1. februára prírodná rezervácia Vydrica
V Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty vznikne od 1. februára prírodná rezervácia Vydrica. Výmera Vydrice bude 483 hektárov. Jej vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %