Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.06.2023 09:30

Každoročne sa celosvetovo vyprodukuje vyše 400 miliónov ton plastov


Plasty v oceáne.


Polovica z nich je určená na jednorazové použitie. Recykluje sa menej ako 10 percent. Uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré si v pondelok pripomínalo Svetový deň životného prostredia. Jeho tohtoročnou témou je Porazme plastové znečistenie.


"Približne 19 až 23 miliónov ton skončí v oceánoch, moriach, riekach či jazerách. Plastový odpad skončí tiež na skládkach, v horšom prípade sa spaľuje, čo z neho robí jednu z najvážnejších hrozieb pre planétu," priblížil envirorezort.

Výroba a spotreba plastov zostáva podľa MŽP celosvetovou výzvou. Celoeurópska stratégia pre plasty z roku 2018 upozorňuje, že ak ľudia nezmenia spôsob, akým vyrábajú a používajú plasty, potom ich do roku 2050 bude v oceánoch viac ako rýb. Dosah ich využívania na životné prostredie je možné znižovať používaním takých materiálov, pri ktorých sú negatívne vplyvy redukované.

Tvrdí, že Slovensko spravilo viacero krokov na obmedzenie plastového odpadu. Ide napríklad o spoplatnenie jednorazových plastových tašiek, zákaz používať niektoré jednorazové plastové výrobky a zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek. "V priebehu prvého roka od uvedenia zálohovania Slováci vyzbierali viac ako 820 miliónov zálohovaných obalov. Návratnosť v nábehovom roku prekročila zákonom stanovené ciele o 17 percent," poukázalo ministerstvo.

Svetový deň životného prostredia si ľudia pripomínajú viac ako polstoročie. Prvá konferencia OSN o životnom prostredí sa konala v roku 1972 vo švédskom Štokholme. Upriamila pozornosť na potrebu riešenia problémov životného prostredia. Účastnícke krajiny vôbec po prvý raz deklarovali právo človeka na priaznivé životné prostredie a dohodli sa na založení programu OSN pre životné prostredie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2017
Desiatky miliónov eur pôjdu na opatrenia proti suchu na Slovensku
Návrh opatrení na zmiernenie následkov sucha v podobe akčného plánu s názvom H2odnota v krajine pripravilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Súhrn najdôležitejších bodov predstavil dnes na tlačovej konferencii minister životného prostredia László Sólymos.
viac
06.08.2019
MŽP SR poskytne na monitorovanie vôd 5,5 milióna eur z európskych zdrojov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR poskytne na monitorovanie a hodnotenie vôd 5,5 milióna eur z európskych zdrojov. Začiatkom augusta otvorilo 52. výzvu na predkladanie žiadostí v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.
viac
05.06.2020
Tohtoročnou témou Svetového dňa životného prostredia je biodiverzita
Pri príležitosti pripomenutia si Svetového dňa životného prostredia (World Environment Day) minister životného prostredia Ján Budaj spustí zelenú linku envirorezortu.
viac
04.03.2021
MŽP chce zmenou zákona zabrániť devastácii chránených území
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravilo legislatívnu úpravu, ktorou chce zabrániť devastácii chránených území, nastaviť jasné pravidlá v národných parkoch, umožniť návrat farmárčenia a podporiť mäkký turizmus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %