Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.03.2020 03:00

J. Budaj apeluje na zodpovedné správanie pri nakladaní s komunálnym odpadom


Ilustračná snímka.


Minister životného prostredia Ján Budaj apeluje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na zodpovedné správanie pri nakladaní s komunálnym odpadom. Informoval o tom Slavomír Held z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


„Prevádzky alebo činnosti, ktoré slúžia k nakladaniu s odpadom, ako zber zmesového komunálneho odpadu, zber triedených zložiek komunálneho odpadu, triediace linky, spracovanie odpadu, spaľovne odpadov, skládky odpadov, nie sú žiadnymi obmedzeniami nateraz dotknuté,” uvádza Held v súvislosti so šírením nového koronavírusu. V aktuálnej situácii je podľa envirorezortu nevyhnutné, aby bol zber odpadu prevádzkovaný v rovnakom rozsahu ako doteraz.       

MŽP je v kontakte s hlavným hygienikom aj Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. „V prípade potreby bude operatívne hľadať najlepšie možnosti s cieľom zabezpečiť bezproblémové nakladanie s odpadom,” poznamenal Held.

Všetky subjekty, ktoré sú súčasťou systému nakladania s odpadom, sú povinné dodržiavať platné právne predpisy v oblasti odpadového hospodárstva, približuje Held. „Je nespochybniteľné, že je potrebné a nutné dodržiavať pri všetkých činnostiach hygienické postupy a predpisy tak, ako pravidelne zdôrazňuje a odporúča ÚVZ SR,” hovorí.

Held pripomína, že použité ochranné prostriedky sa likvidujú ako bežný odpad. Treba ich dať do plastovej tašky alebo vreca a pevne uviazať. Vrece by sa malo následne vyhodiť do nevytriedeného komunálneho odpadu, čiže čierneho kontajnera. Potom je potrebné umyť si ruky a postupovať podľa všetkých hygienických pravidiel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
09.11.2017
Presadí envirorezort postupne rastúci „skládkovací“ poplatok 46 eur za tonu?
Z Ministerstva životného prostredia (MŽP) prenikla informácia, že envirorezort po viac ako deviatich mesiacoch príprav navrhuje razantné zvýšenie poplatku za skládky komunálnych odpadov. Do parlamentu by mal byť návrh predložený začiatkom budúceho roka.
viac
20.03.2020
Tvorme menej odpadu a buďme zodpovední!
Koronavírus zasiahol nielen Slovensko, ale paralyzoval väčšinu Európy a týka sa celého sveta. Tento problém sa dotkol všetkých oblastí nášho života a prináša mnohé obmedzenia. Nevynímajúc ani nakladanie s odpadmi.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %