Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.05.2019 09:25

Interaktívny tematický park je replikou banskej ťažby v Kisbéri


Ilustračná snímka, zdroj: Komárno.sk


V Hurbanove sprístupnili prvý interaktívny tematický park, ktorý vznikol v rámci projektu Cultplay – Vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva.


Zámerom projektu je formou vybudovania ihrísk odkazujúcich na historickú pamiatku u partnerskej obce zvýšenie atraktivity pohraničnej oblasti a tým nárast turizmu v pohraničnej oblasti, ako aj prebudenie záujmu o spoločnú históriu regiónu u mladej generácie. Tematický park v Hurbanove je replikou banskej ťažby typickej pre maďarskú obec Kisbér.       

Do projektu sa zapojilo desať miest na Slovensku a v Maďarsku. Na Slovensku sa bude realizovať okrem Hurbanova aj v mestách Nové Zámky, Komárno, Kolárovo, Šaľa a v obci Svodín. V Maďarsku vzniknú tematické parky s replikami slovenských historických pamiatok v mestách Tata, Komárom, Oroszlány a Kisbér. Výstavba ihrísk a sprievodné podujatia sa budú postupne realizovať v každom zo zapojených miest. Podľa informácie zúčastnených partnerov projektu je termín jeho ukončenia plánovaný do konca tohto roka.       

Európska únia vyčlenila na realizáciu projektu Cultplay viac ako 2,4 milióna eur. Náklady na výstavbu tematického parku v Hurbanove boli vyčíslené takmer na 190.000 eur. Ako informovala radnica, nenávratný príspevok, ktorý mesto získa, bude vo výške viac ako 177.000 eur. Vlastné zdroje mesta Hurbanovo predstavujú zhruba 9300 eur.       Tematické parky Cultplay budú využívané najmä ako detské ihriská, avšak ich súčasťou budú aj rozšírené informácie o ostatných atrakciách v partnerských obciach. Dostupné budú formou internetovej aplikácie v troch jazykoch, slovenskom, maďarskom a anglickom. Každý z parkov bude do pozornosti návštevníkov odporúčať iný park, lákajúc tak návštevníkov z jednej strany Dunaja na druhú.      

Stručný popis projektu:

Mesto Hurbanovo v spolupráci s mestom Nové Zámky ako hlavným partnerom projektu a s 8 partnermi, z toho 4 zo Slovenskej republiky (Šaľa, Komárno, Kolárovo, Svodín) a 4 z Maďaska (Komárom, Tata, Oroszlány, Kisbér) získalo v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Maďarsko finančné prostriedky na realizáciu projektu “CULTPLAY – Vytvorenie interaktívnych tematických prvkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva”

Cieľom projektu je zvýšenie atraktivity pohraničnej oblasti formou vytvorenia nových, integrovaných turistických oblastí s vlastnými produktami a značkami vybudovanými na spoločnej histórií partnerských miest. Opatrenia budú realizované v súlade s ekologickými požiadavkami s cieľom dosiahnuť vyššiu pozornosť voči prírodným a kultúrnym hodnotám spoločného regiónu. Zámerom projektu je revitalizácia verejného priestranstva – vybudovanie „multifunkčného detského ihriska“ na pozemku mesta Hurbanovo sídlisko Stred. Vybudovaná bude replika banskej ťažby typická pre obec Kisbér.

Autor: (tasr, msú komárno)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2016
Cyklokorytničku otvoria 11. júna
Cyklistickú, náučno-relaxačnú trasu pre peších turistov, bežcov i cyklistov, vedúcu z Ružomberka do Korytnice, otvoria v sobotu 11. júna.
viac
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
16.12.2016
Park Andreja Hlinku zavonia Farmárskymi trhmi a Adventom
MČ Bratislava - Ružinov a Cultus Ružinov si pre obyvateľov mestskej časti a jej návštevníkov pripravili na víkend 17. a 18. decembra 2016 Farmárske trhy, kde nebude chýbať dobré jedlo, ani bohatý kultúrny program.
viac
25.05.2017
Na konci obce Banská Belá vyrástol lesný park
Obec Banská Belá má o dôvod viac, prečo ju navštíviť. Na okraji dediny otvorili lesný park Belian určený pre rodiny s deťmi. Areál, za realizáciou ktorého stoja obecné lesy Banská Belá, ponúka náučné i zábavné stanovištia, výhľady či miesto pre oddych.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %