Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.12.2019 03:05

Hrašovícka ovocná alej - náučný chodník "Stromy našich predkov"


Najmladší z brigádnikov, ani nie dvojročný Peter, priviezol fľašu zapečatenú včelím voskom s odkazom pre budúce generácie.


Tí, čo chodia z Hrašovíka na prechádzku lesom smerom na Košickú Novú Ves, respektíve na neďaleké košické sídlisko Furča, si už dávnejšie mohli všimnúť upravené okolie pod novovybudovanou vežičkou „Na kline“.


V priebehu jesene boli v rámci aktivačných prác odstránené husté kríky náletových drevín na okraji hrašovíckych polí. Onedlho, na vyčistenom priestore pribudla tabuľa s informáciami o náučnom chodníku a ovocných stromoch, ktoré tu budú zasadené. Naši predkovia sadili ovocné stromy najmä na miestach ťažko dostupných na pestovanie obilia alebo popri cestách. Tak vznikol sad čerešní na kopci, v severozápadnej časti hrašovíckeho chotára, zvanom "Guľves". Pamätníci dodnes spomínajú na túto lokalitu ako na miesto, kde sa ako deti šplhali po stromoch, vkladajúc si do úst sladučké čerešne. V nedeľné popoludnia sa tam stretávali mnohé hrašovícke rodiny. Čerešňový sad koncom 20. storočia zanikol a zostali len spomienky. A tak sa vedenie obce, spoločne s ďalšími nadšencami, rozhodlo vrátiť týmto miestam pôvodný charakter. Od myšlienky nebolo ďaleko k činom. Vypracovaný projekt Stromy našich predkov bolo možné zrealizovať len vďaka finančnej podpore Enviromentálneho fondu Ministerstva životného prostredia SR v rámci Programu obnovy dediny , s príspevkom obce Hrašovík. Tabuľa nezostala dlho osamotená. Onedlho k nej pribudli jamy na stromčeky. Tá správna hodina „ H“ na výsadbu ovocnej aleje nastala v sobotu 23. novembra 2019. Aj počasie sa v ten deň umúdrilo a napriek zamračenej oblohe, brigádnikov neskropil dážď. Do pripravených jám, podľa poradia stanoveného ovocinárskym odborníkom, začali vysádzať stromčeky. Neboli to len spomínané čerešne, paleta stromov bola širšia. Pribudli: orech, moruša, dula, mišpuľa, viacero druhov slivák a nezabudlo sa ani na hrušku či jabloň. Pod jednu z čerešní bola zakopaná fľaša zapečatená včelím voskom s odkazom pre budúce generácie. Tejto úlohy sa s plnou vážnosťou ujal najmladší z brigádnikov, ani nie dvojročný Peter. Možno to bude práve on, ktorý tento odkaz o takých päťdesiat rokov nájde a prečíta.

Stromy získali aj svojich adoptívnych rodičov. Ich úlohou je, popri nenáročnej starostlivosti o ten svoj strom, vštepovať deťom lásku k okolitej prírode.

Aby si hockde, kde ich osud v dospelosti zaveje, vedeli vybaviť vôňu a chuť vlastnoručne odtrhnutého ovocia z rodnej  hrašovíckej aleje.

Autor: PhDr. Jana Amrichová


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
Na Borkút sa turisti aj cyklisti dostanú novoupraveným lesným chodníkom
Prešovčania aj ďalší milovníci prírody sa môžu dostať po novoupravenej lesnej ceste do Lesoparku Borkút v katastri obce Haniska.
viac
03.01.2020
KOCR Severovýchod Slovenska zrekonštruovala náučný chodník Čierna mláka
V Bardejovských Kúpeľoch ukončili revitalizáciu náučného chodníka Čierna mláka. Celkové náklady dosiahli 13.900 eur a financovala ich Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Šariš-Bardejov.
viac
07.05.2020
Vyrúbanú alej pri ceste do obce má nahradiť nová aj s chodníkom
Niekoľko desaťročí starú topoľovú alej pri ceste vedúcej do obce Čerenčany v okrese Rimavská Sobota, ktorú správca komunikácie pre zlý stav stromov vyrúbal, by mala nahradiť nová aj s chodníkom. Informovala o tom starostka Zuzana Študencová.
viac
15.08.2020
Na Vápennom vrchu nad obcou vyrástla nová rozhľadňa
Na Vápennom vrchu nad obcou Skýcov vyrástla nová turistická rozhľadňa. „Rozhľadňa je otvorená od piatka, v priebehu budúceho týždňa ešte osadíme smerové tabule,“ informoval starosta Skýcova Tomáš Kolembus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %