Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
11.11.2019 02:10

Vo Vinosadoch si vybudovali vinársky náučný chodník


V spolupráci s občianskym združením Dlhovekosť obec zrealizovala aj projekt Staré zlaté časy, ktorý svoju pozornosť venuje seniorom.


Okrem toho realizovali projekty, ktoré podporujú komunitný život. Pozornosť venovali aj starým remeslám či zachovaniu kultúrneho dedičstva. Letný tábor miestnych remeselníkov si pre veľký záujem detí zopakujú aj v budúcom roku.


Obec Vinosady v spolupráci so  Združením vinosadských vinohradníkov a vinárov vybudovali vinársky náučný chodník, pozostávajúci z 12 náučných tabúľ. V obci je 12 vinárstiev, ktorých vína získali ocenenia doma i vo svete. Tento chodník je venovaný ako uznanie mnohoročnej práce a prejav úcty vinohradníkom a vinárom, ktorí sú súčasťou našej histórie, súčasnosti a veríme, že aj budúcnosti. Dvanásť tabúľ bude sprevádzať návštevníkov históriou vinárstva vo Vinosadoch, prácami vinárov a vinohradníkov počas 12 mesiacov v roku, tiež nástrojmi a náradím vinohradníkov, ušľachtilými odrodami viniča. Zároveň spomínané odrody môžu turisti spoznávať aj v skutočnosti. Sú vysadené vedľa náučných tabúľ spolu s tradičnými odrodami stromov, ktoré vysádzali na občerstvenie vo vinohradoch už naši predkovia. Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore Bratislavského samosprávneho kraja z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu TURIZMU 2019.

Obec Vinosady, napriek svojej blízkej polohe pri hlavnom meste, si zachováva svoj poľnohospodársky a vinársky charakter. V spolupráci s občianskym združením Dlhovekosť zrealizovala obec projekt Letný tábor miestnych remeselníkov s jarmokom. Počas letného tábora sa deti oboznamovali s prácou vinára a navštívili vínnu pivnicu a vinohrady, s poľovníckym združením Solcar navštívili v lese posed, jeleniu oboru a vypočuli si odbornú prednášku o práci poľovníkov, pozreli parožie, lesné zvieratká. S miestnym včelárom vo včelnici objavovali tajomstvo úľa, učili sa spracovávať včelie produkty, vyrobili si sviečky z včelieho vosku. S farmárom sa učili starať o hospodárske zvieratá, dojiť kozy a ovce, spracovávať mlieko na syr, jogurt a žinčicu. Tento nevšedný letný tabor deti veľmi zaujal a v spolupráci s miestnymi remeselníkmi, vinármi a poľovníkmi sa bude konať aj nasledujúce leto, pretože by sme chceli, aby deti a mládež mohli prevziať rokmi nadobudnuté vedomosti a zručnosti od staršej generácie. Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore Nadácie SPP.

V spolupráci s občianskym združením Dlhovekosť obec zrealizovala aj projekt Staré zlaté časy, ktorý svoju pozornosť venuje seniorom. Najstaršia generácia najlepšie pozná činnosti, ktoré sú predmetom nášho kultúrneho dedičstva. Prostredníctvom odovzdávania vedomostí a zručností v oblasti vyšívania vinosadských krojov, pečenia chleba, zbieraním starých fotografií a iných zručností zažili pocit záujmu, pozornosti. Zo zozbieraných čiernobielych fotografií od seniorov sme usporiadali výstavu, ktorá zachytáva premenu obce až do dnešnej podoby. Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore Nadácii Volkswagen Slovakia z grantového programu Projekty zamestnancov.

Sme veľmi radi, že môžeme uskutočňovať projekty, ktoré rozvíjajú komunitný život v obci a ešte raz ďakujeme za podporu.

 

 

Autor: Mgr. Ivana JURÁČKOVÁ, starostka obce Vinosady


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.09.2017
K Soľnohradu vedie náučný chodník, poukazuje na vodné bohatstvo
Náučný chodník Vodná cesta na Soľnohrad, ktorý dnes otvorili v Ruskej Novej Vsi v Prešovskom okrese, vedie popri vodojeme, mokradi, potoku a troch studničkách. Upozorniť chce na vodné bohatstvo, ktoré cestu na tzv. Zbojnícky hrad lemuje.
viac
31.10.2019
Pri Hrhovských rybníkoch pribudol náučný chodník i pozorovacie veže
Jedinečnosť chráneného územia na oboch stranách hranice pri Hrhove v okrese Rožňava má vyzdvihnúť projekt Úžasný vtáčí svet bez hraníc, realizovaný v rámci programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.
viac
01.07.2020
Mestský park v Prievidzi napreduje vďaka projektom
V týchto dňoch je finalizovaný náučný chodník v Mestskom parku. Ďalší grant pomôže vyriešiť problém s prítokom do jazierka.
viac
06.08.2021
V Hnúšti otvoria prvý náučný chodník so šiestimi informačnými tabuľami
Samospráva Hnúšte v okrese Rimavská Sobota vybudovala prvý náučný chodník v okolí mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %