Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.07.2016 01:47

Film Poľana zožal úspech na filmovom festivale v Los Angeles


Poľana a Podpoľanie. Snímka: (activtrip.sk).


Film Štátnej ochrany prírody SR o Biosférickej rezervácii (BR) Poľana získal cenu za najlepší zahraničný dokumentárny film na filmovom festivale v americkom Los Angeles.


Ide o festival, ktorý udeľuje cenu za tvorivé diela z celého sveta. Film bude prezentovaný vo filmovom štúdiu Raleigh Studios, Hollywood 10. júla tohto roka. O svetovom úspechu tohto filmu informovala Lucia Miňová zo Správy Chránenej krajinnej oblasti BR Poľana.      

Autormi dokumentárneho filmu o BR Poľana, ktorá môže slúžiť ako príklad trvalo udržateľného života, prijateľnej rovnováhy a vzájomného vzťahu človeka s prírodným prostredím, sú Ľubomír Viluda a Ivan Kršiak. Dokument bol vyrobený za finančnej podpory Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce v rámci rozšírenej EÚ a projektu Štátnej ochrany prírody SR.      

Film slúžil aj na prezentáciu BR Poľana na Svetovom kongrese BR v Lime v marci 2016. Na ňom medzinárodná koordinačná rada schválila rozšírenie BR Poľana o Hriňovské lazy.      

Podľa Miňovej, kto nebol na Poľane – najvyššej vyhasnutej sopky na Slovensku, nevidel svet. "Predstavuje jedinečné územie v srdci Slovenska. Posledné roky je Poľana aj symbol spolupráce a unikátneho javu – vzájomnej úcty a rešpektu medzi všetkými, ktorí v nej pôsobia. Tajomné zákutia, skalné monumenty - mohutné zvyšky dávnej sopečnej činnosti, lesy a pralesy, polianky, horské lúky, pasienky a človek – mozole, pot, ale i úprimná radosť a najmä hrdosť tých, čo na tomto pôvabnom kúsku zeme žijú. To je Poľana, napriek tomu, že je známa, po stáročia si zachovala svoju intimitu," konštatovala Miňová.      

"Program Človek a biosféra je považovaný za vlajkový program UNESCO spájajúci prírodu a krajinu s človekom za účelom zabezpečenia udržateľného rozvoja. Jeho základným mottom je harmonický vzťah človeka a prírody. V súčasnosti UNESCO eviduje 669 biosférických rezervácií v 120 krajinách. Slovenská republika zaradila do programu Človek a biosféra okrem Poľany aj ďalšie vzácne územia – Východné Karpaty, Tatry a Slovenský kras," dodala Miňová.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
Do trenčianskoteplickej doliny sa opäť po roku vracia filmové umenie
V dňoch 23. – 26. júna sa už po 24. krát v Trenčianskych Tepliciach stretne široká odborná i laická verejnosť so záľubou v kinematografii.
viac
02.10.2018
O týždeň sa v Prešove začína festival Pocity film 2018
Filmový festival Pocity Film 2018 sa uskutoční v prešovských kinách a kluboch od 9. do 14. októbra po deviatykrát. Diváci sa môžu tešiť na slovenské i zahraničné filmy, ocenené na mnohých prestížnych festivaloch. Premietať sa bude v Cinemaxe a v Kine Scala, kde vybrané filmy uvedú atraktívni hostia.
viac
06.10.2020
Filmový festival Pocity Film 2020 sa napriek obmedzeniam uskutoční
Jedenásty ročník filmového festivalu POCITY FILM sa napriek prísnym obmedzeniam a zmenám v programe uskutoční v plánovanom termíne. Festival sa bude konať od 8. do 13. októbra vo veľkokapacitných premietacích sálach Kina Scala a multiplexu Cinemax.
viac
16.12.2023
Švajčiarsko dá SR na ochranu prírody v chránených územiach 23,5 milióna eur
Švajčiarsko venuje Slovensku na ochranu prírody a biodiverzity v chránených územiach 23,5 milióna eur. Krajiny spoločne podpísali dohodu o finančnej podpore v septembri. TASR o tom informovalo odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %