Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.03.2018 12:02

Festival Hory a mesto je v novom priestore s veľkou účasťou slovenských autorov


Plagát Hory a mesto


Novinkou medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto 2018 v Bratislave je zmena miesta. Jeho 19. ročník bude od stredy 21. do nedele 25. marca v obchodnom centre Bory Mall s kinami Cinemax.


"Je to z dôvodu potreby väčších priestorov na bohatý filmový aj sprievodný program. Na otvorení festivalu v stredu zaspieva Sima Martausová, ktorá je vášnivá outdooristka a má rada prírodu. Okrem ukážok rôznych športov si na festivalovom pódiu môžu návštevníci vyskúšať lezeckú stenu či chodenie po napnutom lane, bude sa dobýjať Everest aj súťažiť v boulderingu. Pre školy pripravíme náučný chodník a budú ďalšie aktivity v sprievodnom programe," uviedla pre TASR výkonná riaditeľka festivalu Ivana Sidorová.       

Z takmer 50 filmov v súťažnej sekcii je 13 slovenských. Väčšina z nich sa nakrúcala doma, zachytáva slovenské prostredie aj témy, ostatné sa odohrávajú v Mongolsku, Himalájach, Ekvádore, Afrike a Iráne. Ich autormi sú filmári, ktorí sa pravidelne na festival vracajú - Pavol Barabáš, Erik Baláž, Rastislav Hatiar, Branislav Molnár, Peter Csonka, Adam Lisý, ale aj nováčikovia.         

Slovensko je zastúpené i v programovej sekcii Cestokluby Kino svet, ktorá je o rozprávaní zážitkov z ciest. Tie sú výsledkom prekonávania predsudkov, strachu i adrenalínu, napĺňania osobných výziev, zdolávania extrémnych situácií, dlhého plánovania či improvizácie v priestore. Bude desať programových blokov s 19 prezentáciami 27 prednášajúcich o 32 krajinách na piatich kontinentoch.       

Na festival opäť prídu 'cestoklubové legendy' ako Svetozár Krno, Pavol Breier, Miroslav Langer, Mikuláš Sliacky, Ján Kerekeš, no so zážitkami sa podelia i noví cestovatelia s veľkými témami. Taký je rozsiahly projekt Tomáša Vilčeka Cesta okolo sveta Tomas World Expedition, ktorý prináša rôznorodý pohľad na svet v jeho krásach aj kontrastoch biedy a problémov. V programe sú aj filmy, ktoré popri túžbe objavovať majú v sebe istú nadhodnotu pomáhať iným. Napríklad cesta Václava Malinského 3600 km pešo po hraniciach Československa, ktorá je venovaná dievčatku s mozgovou obrnou, alebo dobrovoľnícka misia pre miestnych obyvateľov, ktorú podnikla Katarína Hanzelyová a porozpráva o nej v prezentácii Sila mýtického Altaja.         

"Chceme tiež sprostredkovať dialóg medzi mestom a horami. Preto otvárame novú sekciu Horská kultúra – Zrod a súčasnosť horskej kultúry v Karpatoch. Ide o poľsko-slovenský projekt, ktorý prináša reflexiu o živote a hodnotách v horách, krásnej prírode a pastierskej existencii vo filme Redik Karpatsky - cesta stretnutí, od Brašova do Rožnova pod Radhoštěm. Stvárňuje akúsi historickú rekonštrukciu valašskej kolonizácie, ktorá dala základ trvalému horskému osídleniu v Karpatoch. Prezentáciou Pavla Breiera a Ľuboslava Tatarku sa prenesieme do súčasného Slovenska a otvoríme diskusiu o situácii u nás. Ambíciou je pokračovať v tejto sekcii, nazrieť do tematiky horskej kultúry z rôznych uhlov pohľadu, zachytiť jej súčasné trendy a hodnoty," informuje dramaturgička programovej sekcie cestoklubov Soňa Oravcová.         

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
Do trenčianskoteplickej doliny sa opäť po roku vracia filmové umenie
V dňoch 23. – 26. júna sa už po 24. krát v Trenčianskych Tepliciach stretne široká odborná i laická verejnosť so záľubou v kinematografii.
viac
07.11.2016
Festival umeleckej tvorby o horách predstavuje program
Horský internetový klub (HIK) v spolupráci s mestom Ružomberok, Zväzom slovenských fotografov a cestovateľským portálom Infoglobe organizujú v poradí už 9. ročník medzinárodného festivalu umeleckej tvorby o horách – HORALFEST 2016.
viac
22.06.2017
Park Film Fest prichádza s mnohými novinkami
Film a Trenčianske Teplice k sebe neodmysliteľne patria už viac ako štvrťstoročie. Bohatý program v kinosálach, ale aj bohaté sprievodné podujatia. Diskusie, koncerty, ale aj párty. Zábava pre každého v tých najrôznejších formách. Aj to je Park Film Fest.
viac
29.07.2019
Nitra si pripomenie udelenie výsad slobodného kráľovského mesta
Mesto Nitra si pripomenie udelenie výsad slobodného kráľovského mesta historickým festivalom Kráľovská Nitra. Počas víkendu 31. augusta a 1. septembra sa Mestský park na Sihoti premení na veľké stredoveké predmestie s dobovými remeselníkmi, ukážkami stredovekej kuchyne, ale aj skutočnými rytiermi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %