Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.06.2016 02:55

Do trenčianskoteplickej doliny sa opäť po roku vracia filmové umenie


Pozvánka.


V dňoch 23. – 26. júna sa už po 24. krát v Trenčianskych Tepliciach stretne široká odborná i laická verejnosť so záľubou v kinematografii.


Charakteristické črty tváre kúpeľného mesta už takmer celé štvrťstoročie dotvára tradícia filmového festivalu. Trenčianske Teplice sa rozhodli v tejto tradícii pokračovať aj naďalej. Letnú sezónu v meste preto tento rok symbolicky odštartuje Medzinárodný filmový festival (IFF) Trenčianske Teplice ako verejnosťou obľúbená kultúrna udalosť s neopakovateľnou atmosférou. Termín ostáva nezmenený, kinematografická slávnosť medzinárodných rozmerov sa uskutoční už na konci mesiaca. Vedenie mesta oceňuje, že festival spája lokálne i medzinárodné špičky filmového umenia a do Trenčianskych Teplíc vnáša atmosféru umeleckej pestrosti a rozmanitosti svetových metropol. Festival dotvára pestrosť kultúrneho života v meste a láka množstvo návštevníkov a milovníkov kvalitného filmového priemyslu. „Teším sa, že ani tento rok neostanú návštevníci Trenčianskych Teplíc bez filmového festivalu. Verím, že Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice je predurčený stať sa klenotom kultúrnych podujatí organizovaných na území Trenčianskeho kraja, ktorý budú poznať široko-ďaleko nielen krajania, ale aj zahraniční návštevníci. Festival vnímam ako účinný nástroj propagácie mesta, ako aj celého regiónu. Hoci si jeho organizácia vyžaduje veľké množstvo úsilia, už teraz sa tešíme na spokojných návštevníkov a filmovú atmosféru v našom meste,“ uvádza primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty. Hlavnou úlohou festivalu ostáva priblížiť divákovi svetovú a najmä európsku filmovú kultúru a poskytnúť mu možnosť autenticky sa zoznámiť ako s dielami, tak aj s ich tvorcami.

Program festivalu budú tento rok tvoriť štyri základné sekcie. Prvou z nich bude medzinárodná súťažná prehliadka študentských filmov „Na ceste“, druhou filmová sekcia zameraná na európsky a svetový film „Náš svet“. Sekciu s názvom „Pocta hereckej legende“ bude tvoriť retrospektívny výber z filmov hereckých ikon, v minulosti ocenených na filmovom festivale. Štvrtou sekciou budú „Lýrové návraty“, pri ktorých si IFF Trenčianske Teplice pripomenie a uctí Medzinárodný festival populárnej piesne Bratislavská lýra (1966 - 1989).

Súčasťou programu budú aj špeciálne projekcie krátkometrážnych filmov nominovaných na Oscara 2016. Opäť sa bude udeľovať aj cena o Zlatú kameru, ktorá má v Trenčianskych Tepliciach dlhodobú tradíciu a je udeľovaná tvorcom s významným vplyvom na súčasnú kinematografiu.

V priebehu celého trvania festivalu program obohatia sprievodné podujatia vo forme moderovaných diskusií, workshopov, stand-up komédií, hudobných koncertov na námestí, tvorivých dielní pre deti a mnoho ďalších aktivít pre všetky generácie. Kúpeľný park, ktorý sa premení na centrum festivalového diania, budú v rámci projektu Umenie v parku zdobiť umelecké diela. Chýbať nebude ani oddychová „Chill out“ zóna s jedlom a nápojmi.

Na realizácii tohto významného podujatia sa partnersky podieľa aj krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región. „Filmový festival v Trenčianskych Tepliciach vďaka svojmu medzinárodnému charakteru a širokému záberu výrazne prispieva k zviditeľneniu nášho kraja ako miesta s bohatým kultúrnym kapitálom. Teším sa, že kinematografický festival pokračuje v písaní svojej histórie a opäť nám umožní nahliadnuť do sveta tvorcov a fanúšikov umenia na filmovom plátne,“ skonštatoval na záver predseda KOCR Trenčín región Juraj Gerlici.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2016
Filmový festival v Trenčianskych Tepliciach bude! Začne už koncom júna
Kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice nezostane bez filmového festivalu ani po odchode Art Film Festu do Košíc. Festival s názvom International Film Fest Trenčianske Teplice sa uskutoční od 23. do 26. júna a prinesie približne 50 filmov.
viac
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
03.03.2017
Kam cez víkend v trenčianskom regióne
Príďte stráviť víkendové chvíle v spoločnosti umeleckých kováčov či cestovateľov.
viac
25.11.2017
Projekt „Kúpele v regióne“ štartuje svoj 6. ročník
Obyvatelia miest a obcí zapojených do projektu „Kúpele v regióne“ budú môcť už čoskoro využívať atraktívne zľavy na produkty Kúpeľov Trenčianske Teplice. 6. ročník akcie potrvá od 1. do 20. decembra 2017 a od 2. januára do 28. februára 2018.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %