Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
11.05.2016 04:27

Noc literatúry v 13 slovenských mestách


Ilustračná snímka: (int.)


Čitatelia sa dnes večer môžu zoznámiť s dielami súčasných európskych autorov na netradičných miestach. Po ôsmy raz totiž odštartuje Noc literatúry, a to v rekordných 13 slovenských mestách.


Noc literatúry začne všade o 18.00 hod., vstup na čítania je zdarma. Podujatie bude prebiehať paralelne v ďalších desiatkach miest po celej Európe.      

"Priaznivci kvalitnej literatúry môžu prísť hocikedy v priebehu večera, pozrieť si iba jedno dve čítania a ísť domov," informovala Petra Darovcová z Českého centra v Bratislave, ktoré je organizátorom podujatia spolu so zahraničnými kultúrnymi inštitútmi, veľvyslanectvami či Zastúpením Európskej komisie na Slovensku.       

Noc literatúry bude aj v Senci, Trenčíne, Trnave, Žiline, Dolnom Kubíne, Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Košiciach, Kežmarku, Modre, Považskej Bystrici a Nitre. Program v jednotlivých mestách si možno pozrieť na webe www.czc.sk.       

Úryvky diel čítajú herci alebo významné osobnosti a návštevníci putujú medzi jednotlivými miestami. Čítania trvajú asi 15 minút a prebiehajú paralelne na všetkých miestach. Začiatky sú vždy v polhodinových intervaloch, po ich skončení majú účastníci čas na presun na ďalšie miesto čítania.       

Napríklad v Bratislave sa program sústredí v Starom Meste, v okolí Obchodnej ulice a Palisád. Literatúra sa bude čítať na vietnamskom trhovisku, vo funkcionalistickej pasáži alebo v telocvični, prednáškovej sále, minivinotéke či v Malom kostole. Ukážky z kníh súčasných európskych autorov predstavia návštevníkom Robert Roth, Szidi Tobias, Božidara Turzonovová, Andy Hryc, Lucia Hurajová, Ľubo Burgr, Michal Hvorecký, Ľubomír Bukový a ďalší.       

V Banskej Bystrici budú známe osobnosti čítať v Stredoslovenskej galérii – v Praetóriu a Bethlenovom dome, Mestskom divadle - Divadlo z Pasáže, v Záhrade - Centre nezávislej kultúry a vo Farhof Clube. Pozvanie čítať prijali Viera Dubačová, režisérka, aktivistka a poslankyňa Národnej rady SR a herci Judita Hansman, Michal Ďuriš, Maja Danadová a Ivana Kováčová.       

V Kežmarku môžu návštevníci prísť do Obrazárne Kežmarského hradu, Lyceálnej knižnice Evanjelického lýcea, Galérie u sediaceho anjela či do Butique hotela Hviezdoslav. Čítať budú Marcel Hanáček z RTVS, herec Ján Greššo, víťazka Krajského kola Vansovej Lomničky Marta Lacková či spisovateľka a politička Anina Botošová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2016
Do Noci múzeí a galérií sa zapojí 106 inštitúcií v 65 mestách
Pestrý kultúrny program ponúkajú slovenské múzeá a galérie počas svojej noci v sobotu 21. mája.
viac
22.06.2016
Do trenčianskoteplickej doliny sa opäť po roku vracia filmové umenie
V dňoch 23. – 26. júna sa už po 24. krát v Trenčianskych Tepliciach stretne široká odborná i laická verejnosť so záľubou v kinematografii.
viac
08.08.2016
Tradičné Galantské trhy sa ponesú v znamení jedla, kultúry a atrakcií
Na tohtoročné Galantské trhy, ktoré sa budú konať 11. až 13. augusta, sa prihlásilo vyše 230 záujemcov o predaj.
viac
12.04.2021
Univerzitná noc literatúry 2021 z pohodlia gauča
Ani do roka a do dňa sme sa nedočkali zásadnejšej zmeny v opatreniach súvisiacich s pandemickou situáciou na Slovensku, preto aj 8. ročník Univerzitnej noci literatúry bude opäť prebiehať online.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %