Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.08.2019 12:05

Festival Cinematik dá priestor čarodejniciam a portugalským filmom


Ilustračný plagát


Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany sa bude konať od 10. do 15. septembra. Jeho štrnásty ročník okrem dvoch hlavných súťaží Meeting Point Europe a Cinematik.doc prinesie aj osem nesúťažných sekcií. Viaceré z uvádzaných filmov budú mať na festivale svoju slovenskú premiéru.


Podľa PR festivalu Petra Konečného jednou z najvyhľadávanejších programových sekcií Cinematiku je polnočná sekcia Za hranicou kultu, ktorá si v tomto ročníku posvieti na filmové čarodejnice. Zaradená je okrem iných novinka režiséra Petra Stricklanda Také krásne šaty, Suspiria talianskeho hororového majstra Daria Argenta, Love Witch americkej filmárky Anny Billerovej. Do minulosti sa diváci budú môcť vrátiť aj s jediným československým zástupcom v tejto sekcii - Kladivom na čarodejnice Otakara Vávru.       

V sekcii Pod lupou festival zaostrí na portugalskú kinematografiu. Uvádzané filmy doprajú pohľad do kuchýň, obývačiek a spální dnešných Portugalčanov. "Ako napríklad v najúspešnejšom portugalskom filme za rok 2011 Sangue do meu sangue (Krv mojej krvi) režiséra a scenáristu Joaa Canija či Os Maias – Cenas da Vida Romântica (Maiasovci – Príbeh portugalskej rodiny), čo je divácky najúspešnejší portugalský film roku 2014," informoval Konečný.       

Podujatie podporuje Audiovizuálny fond, Ministerstvo financií SR a Ministerstvo dopravy a výstavby SR, spoluorganizátorom je mesto Piešťany. Čestnou riaditeľkou festivalu je od jeho vzniku herečka Božidara Turzonovová, výkonným riaditeľom Tomáš Klenovský a umeleckým riaditeľom Vladimír Štric.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
05.04.2018
Zmeníme sa my či príroda?
45. ročník festivalu EKOTOPFILM - ENVIROFILM poukazuje na spoločenské zmeny. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm – Envirofilm 2018 pozýva na svoj jubilejný 45. ročník do Bratislavy a Banskej Bystrice.
viac
06.10.2020
Filmový festival Pocity Film 2020 sa napriek obmedzeniam uskutoční
Jedenásty ročník filmového festivalu POCITY FILM sa napriek prísnym obmedzeniam a zmenám v programe uskutoční v plánovanom termíne. Festival sa bude konať od 8. do 13. októbra vo veľkokapacitných premietacích sálach Kina Scala a multiplexu Cinemax.
viac
22.04.2023
Súčasťou budú nočná letecká šou a detské atrakcie
Nočná letecká šou a detské atrakcie sú jedným z nosných programov Festivalu letectva, ktorý sa uskutoční v Piešťanoch 20. a 21. mája. TASR o tom informoval Samuel Ďuriš zo Slovenskej leteckej agentúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %