Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
08.06.2023 11:40

Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií


Banner.


Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa uskutoční v Žiline počas prvého letného prázdninového víkendu (29. 6. – 2. 7.). Témou 16. ročníka s bohatou ponukou domácich i zahraničných animovaných filmov sú Utópie.


Divákov čaká aj pestrý sprievodný program. Festival premietne trilógiu oceňovanej režisérky Marty Pajek aj kultovú snímku Divoká planéta. Organizátori mysleli aj na rodiny s deťmi, pripravili tiež druhý ročník Študentského fóra, ktoré vytvára prostredie na diskusiu medzi školami a študentmi animácie.

"Je dôležité, aby sme si v súčasnom polarizovanom svete dovolili snívať o nových, veľakrát nemožných svetoch," vysvetľuje tému festivalu jeho programový riaditeľ Jakub Spevák s tým, že je popretkávaná naprieč celým filmovým i nefilmovým programom. "V kurátorovanej kolekcii krátkych animovaných filmov sa bude na utópie nazerať z pohľadu klimatickej krízy a kapitalizmu, ale aj z pohľadu kvíru a rodovej rovnosti. Diváci budú mať možnosť sledovať súboj dystópie s utópiou a tiež pokus o ich dekonštrukciu," avizujú organizátori.

Masterclass uvedie poľská animátorka Marta Pajek, ktorá v Žiline predstaví aj svoju trilógiu Nemožné objekty a iné príbehy. Podľa Fest Anče oceňované dielo, pozostávajúce z troch častí, "komplexný, vrstevnatý portrét ženy v kontexte spoločnosti, rodiny a romantického vzťahu" presne zapadá do festivalovej témy. "Aj napriek tomu, že slovo utópia označuje neexistujúce miesto, veríme, že na Fest Anči vytvoríme skutočné útočisko, v ktorom sa každý/á bude cítiť naozaj bezpečne. Miesto, ktoré bude inkluzívnejšie a spravodlivejšie. Miesto, kde budeme doma," dodáva Spevák.

Do 16. ročníka festivalu bolo prihlásených takmer 1400 filmov, z ktorých predvýberová komisia vybrala 230. Riaditeľka festivalu Ivana Sujová dodáva, že snímky budú hodnotiť osobnosti súčasnej domácej i svetovej animácie. O Najlepšom krátkom animovanom filme a Najlepšom študentskom krátkom animovanom rozhodne nezávislý tvorca animovaných filmov Malte Stein, pôvodom taiwanský režisér Cheng-hsu Chung a režisérka, výtvarníčka a animátorka Joanna Kozuch.

Festival sa koná v žilinskej Novej synagóge, v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, v mestskom divadle i v Rosenfeldovom paláci. Každoročne zahŕňa medzinárodnú súťaž animovaných krátkych filmov a hudobných videí či špeciálne fokusované filmové sekcie. Počas štyroch dní ponúkne prednášky, premietania pre deti a ďalšie sprievodné podujatia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2016
Nostalgická jazda Rajeckou Ančou
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo v spolupráci so Spoločnosťou Považskej dráhy Žilina tradičné jesenné podujatie Nostalgická jazda Rajeckou Ančou. Podujatie sa koná pri príležitosti výročia otvorenia miestnej železnice Žilina – Rajec.
viac
12.05.2018
Na dedinách už dávno nepozná každý každého, VIFI FEST chce ľudí spájať
Pri zrode VIFI FESTu (VIdieckeho FIlmového FESTivalu) stál mýtus, že sa v rámci dedinských komunít všetci obyvatelia a obyvateľky navzájom poznajú. Podľa Petra Gašparíka, ktorý za projektom stojí, to však už roky nie je pravidlom.
viac
06.10.2020
Filmový festival Pocity Film 2020 sa napriek obmedzeniam uskutoční
Jedenásty ročník filmového festivalu POCITY FILM sa napriek prísnym obmedzeniam a zmenám v programe uskutoční v plánovanom termíne. Festival sa bude konať od 8. do 13. októbra vo veľkokapacitných premietacích sálach Kina Scala a multiplexu Cinemax.
viac
09.06.2023
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť vyzdvihnú ľudové umenie regiónu
Program 37. ročníka podujatia, ktoré sa začalo tento týždeň a potrvá do 24. júna, opäť ponúkne vystúpenia folkloristov, prednášky, výstavy či remeselný jarmok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %