Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
16.08.2023 09:30

Gemerský folklórny festival v Rejdovej prinesie dvory s remeslami i nové javisko


Snímka zdroj: (regiongemer.sk).


V druhej polovici augusta sa obec Rejdová v okrese Rožňava stane opäť dejiskom Gemerského folklórneho festivalu.


Okrem hudobných a tanečných vystúpení prinesie 49. ročník podujatia i prezentáciu tradičných ľudových remesiel či výstavu krojovaných bábik, tohtoročnou novinkou festivalu bude malé javisko s interaktívnym programom pre deti. Informoval o tom Róbert Šimko z Gemerského osvetového strediska (GOS), ktoré podujatie organizuje.

Gemerský folklórny festival v Rejdovej sa uskutoční od 24. do 26. augusta a okrem vystúpení prinesie i bohatý sprievodný program. Už v prvý deň podujatia sa na tamojšej fare uskutoční otvorenie výstavy takmer 60 krojovaných bábik. Pripravená je tiež prezentácia starostlivosti o tradičný ľudový odev a workshop, na ktorom si budú môcť dievčatá vyskúšať kroje či nechať si zapletať vrkoče tradičnými spôsobmi.

Súčasťou festivalu budú aj rejdovské dvory, na ktorých sa predstavia ľudoví remeselníci združení v krajskom Remeselníckom inkubátore RINK i majstri zo širšieho regiónu a zahraničia. Návštevníci podujatia budú môcť absolvovať aj prehliadku národnej kultúrnej pamiatky, Drevenice u Jana Andri Kriščaka z roku 1851, ktorá je od tohto roku vo vlastníctve Košického samosprávneho kraja (KSK).

Trojdňový festival v Rejdovej prinesie bohatý folklórny program za účasti slovenských i zahraničných umelcov. Tohtoročnou novinkou podujatia bude malé javisko s názvom Scénička na posecke, ktoré interaktívnym programom či spoznávaním hudobných nástrojov oživí priestor pri Poľovníckom dvore.

"Myslíme aj na tých najmenších, preto sme im vytvorili niekoľko oddychových a hracích zón. Vlastne, ako to bolo kedysi v Rejdovej na posecke, na mieste, kde sa mohli usadiť, poklebetiť, zajesť si miestne dobroty a zažiť atmosféru tradičného jarmoku. Samozrejme, chceme ich aj motivovať na spoznávanie ľudových tradícií," uviedla riaditeľka GOS Helena Novotná.

Gemerský folklórny festival patrí k najstarším folklórnym podujatiam v Košickom kraji i na Slovensku. Každoročne ho organizuje GOS a obec Rejdová. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, podujatie je spolufinancované i z dotačného programu KSK Terra Incognita.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2023
Folklórny festival Východná bude tento rok trvať tri dni
Folklórny festival Východná sa tento rok uskutoční v termíne od 30. júna do 2. júla. Návštevníci počas neho uvidia celovečerné programy, predstavia sa víťazi celoštátnych súťaží a pripravené sú aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých.
viac
08.06.2023
Mesto už deviatykrát ožije Festivalom študentského remesla
Mesto Kežmarok ožije už deviatykrát atmosférou stredoveku, vytvoria ju mladí študenti z celého Slovenska. Vo štvrtok a v piatok (8. - 9. 6.) sa tam koná Festival študentského remesla.
viac
30.06.2023
Folklórny festival Východná ponúkne celovečerné aj vzdelávacie programy
Celovečerné programy, víťazov celoštátnych súťaží aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých pripravili organizátori pre návštevníkov tohtoročného Folklórneho festivalu Východná. Podujatie sa začína v piatok a potrvá do nedele 2. júla.
viac
11.07.2023
Na Jánošíkových dňoch vystúpia účinkujúci zo šiestich krajín
Na 61. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej (2. - 6. 8.) sa na desiatich pódiách predstaví takmer 1650 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Informoval o tom šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %