Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.12.2020 11:40

Európska komisia: Plán udržateľnej a inteligentnej mobility


Európska komisia.


Európska komisia predstavila svoju stratégiu udržateľnej a inteligentnej mobility spolu s akčným plánom 82 iniciatív. Stratégiou sa zmení spôsob, akým sa pohybujú ľudia a tovary v celej Európe a uľahčí sa kombinácia rôznych druhov dopravy počas tej istej cesty.


Európska komisia predstavila 10. decembra svoju stratégiu udržateľnej a inteligentnej mobility spolu s akčným plánom 82 iniciatív, ktorými sa bude riadiť naša práca na ďalšie štyri roky. Táto stratégia je základom toho, ako môže dopravný systém EÚ dosiahnuť zelenú a digitálnu transformáciu a lepšie odolávať budúcim krízam. Ako sa uvádza v Európskej zelenej dohode, výsledkom bude 90 % zníženie emisií do roku 2050. To sa má dosiahnuť vďaka inteligentnému, konkurencieschopnému, bezpečnému, prístupnému a cenovo dostupnému dopravnému systému. Všetky druhy dopravy sa musia stať udržateľnejšími: ekologické alternatívy musia byť široko dostupné a transformáciu musia poháňať tie správne stimuly. Napredovanie európskeho dopravného systému smerom k inteligentnej a udržateľnej budúcnosti zabezpečia konkrétne míľniky. Na to, aby sa naše ciele stali realitou, sa v stratégii identifikuje celkovo 82 iniciatív v 10 kľúčových oblastiach činnosti („hlavné iniciatívy“), pričom každá zahŕňa konkrétne čiastkové opatrenia.

Míľniky pre inteligentnú a udržateľnú budúcnosť

Všetky druhy dopravy sa musia stať udržateľnejšími: ekologické alternatívy musia byť široko dostupné a transformáciu musia poháňať tie správne stimuly. Napredovanie európskeho dopravného systému smerom k inteligentnej a udržateľnej budúcnosti zabezpečia konkrétne míľniky:

do roku 2030:

- na európskych cestách bude aspoň 30 miliónov automobilov s nulovými emisiami,

- 100 európskych miest bude klimaticky neutrálnych,

- vysokorýchlostná železničná doprava sa v celej Európe zdvojnásobí,

- plánované kolektívne cestovanie v prípade ciest do 500 km by malo byť uhlíkovo neutrálne,

- automatizovaná mobilita sa bude prevádzkovať vo veľkom rozsahu,

- námorné plavidlá s nulovými emisiami budú pripravené vstúpiť na trh.

do roku 2035:

- veľké lietadlá s nulovými emisiami budú pripravené vstúpiť na trh.

do roku 2050:

- takmer všetky automobily, dodávky, autobusy, ako aj nové ťažké vozidlá budú mať nulové emisie,

- železničná nákladná doprava sa zdvojnásobí, bude v prevádzke plne funkčná,

- multimodálna transeurópska dopravná sieť (TEN-T) pre udržateľnú a inteligentnú dopravu s vysokorýchlostnou prepojenosťou.

Viac informácií sa dočítate TU

Autor: (EK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
Banská Bystrica sa chystá vytvoriť prvý inštitucionálny plán mobility v SR
Mesto pod Urpínom bude mať prvenstvo v oblasti udržateľnej mobility v rámci Slovenska. Spoločne s nadáciou Ekopolis a ďalšími európskymi partnermi realizuje projekt MOVECIT. Ten je podporený v rámci programu Interreg Central Europe a zameriava sa na tvorbu plánov mobility pre inštitúcie.
viac
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
09.09.2020
Ako bude vyzerať Strategický plán SR pre investície z eurofondov 2021-2027?
Rezort výstavby, regionálneho rozvoja a informatizácie predstavil návrh čerpania eurofondov v novom programovom období 2021-2027 prostredníctvom Strategického investičného plánu Slovenska alebo v ktorom sa má investovať takmer 13 mld. eur z eurofondov.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %