Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
17.02.2023 08:25

EF poskytne podporu obciam v oblasti odpadového hospodárstva


Ilustračná snímka.


Environmentálny fond (EF) poskytne pomoc v oblasti rozvoja obehového a odpadového hospodárstva. Žiadatelia sa môžu o dotáciu uchádzať do 17. apríla. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie a propagácie EF Tamara Lesná.


Oprávnenými žiadateľmi sú samosprávy miest obcí a krajov, združenia obcí, rozpočtové a príspevkové organizácie verejnej správy. Sú rozdelené do dvoch skupín. "V prvej skupine sú obce, v ktorých sa nenachádza skládka odpadov, odkalisko alebo sa na ich území nenachádza účelová cestná komunikácia. V druhej skupine sú ostatné obce," vysvetlila Lesná.

Činnosti, na ktoré možno použiť dotáciu, sú rozdelené do troch oblastí. Z dotácií na triedený zber komunálneho odpadu je podľa Lesnej možné financovať nákup úžitkových vozidiel, zariadení určených na manipuláciu s odpadmi a nákup zberných nádob a kontajnerov. Maximálna výška žiadanej dotácie je 80 000 eur, priblížila Lesná.

Pokračuje, že dotáciu možno využiť na predchádzanie vzniku biologicky rozložiteľných odpadov a ich zhodnocovanie. Envirofond poskytne najviac 200 000 eur. Na výstavbu malej kompostárne môže poberateľ dotácie použiť maximálne 50 000 eur.

Poslednou činnosťou je zavedenie a zlepšovanie triedeného zberu v obciach, budovanie zberných dvorov a priestorov a centier na opätovné použitie. V tomto prípade je výška dotácie 150 000 eur. "Pričom na dobudovanie alebo rekonštrukciu existujúceho zberného dvora je možné použiť najviac 40 000 eur," uviedla Lesná. Zároveň dodala, že na zriadenie a činnosť centra opätovného použitia výrobkov, ktoré nie sú odpadom, spojeného s informačnou kampaňou, je možné použiť 30 000 eur.

"EF poskytuje poberateľom dotácie možnosť finančnej podpory povinnej päťpercentnej spoluúčasti oprávnených nákladov formou výhodného úveru s 0,1-percentným úrokom fixovaným počas celej doby splácania," poukázala Lesná.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2017
100+1 projektov na zatepľovanie získalo podporu z envirozdrojov
Obciam a mestám pomohol Environmentálny fond pri znižovaní energetickej náročnosti sumou 10,5 milióna eur.
viac
10.12.2020
Zlepšenie podmienok čerpania dotácií a úverov zo ŠFRB na rozvoj bývania
Parlament schválil novelu zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní a zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania. Zlepšujú sa podmienky čerpania, predĺžia sa lehoty na predkladanie žiadostí, znižuje sa administratívna náročnosť a zvyšujú sa limity príjmu pre možných nájomcov.
viac
29.03.2021
Problematika odpadov dominuje v každej samospráve
Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.
viac
06.04.2023
Do konca apríla je možné žiadať o dotáciu zo Zeleného vzdelávacieho fondu
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR prostredníctvom Slovenskej agentúry životného prostredia vyhlásilo už 5. ročník Zeleného vzdelávacieho fondu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %