Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.12.2020 11:40

Dva slovenské projekty získali ocenenie v rámci celoeurópskej súťaže


Na snímke karanténne mestečko v Bratislave.


Dva slovenské projekty získali ocenenie v rámci celoeurópskej súťaže Innovation in Politics Awards.


Kategóriu Digitalizácia vyhral projekt "Žiadne plytvanie dátami v Košeci" a v kategórii Vyrovnanie sa s pandémiou COVID-19 vyhral "Domáca karanténa bez domova". Projekty zo Slovenska sa o cenu uchádzali prvýkrát.

V rámci projektu "Žiadne plytvanie dátami v Košeci" sa obec Košeca, na čele so špecialistom pre odpadové hospodárstvo Marekom Kurincom a starostom Radomírom Brtáňom, rozhodla svojim obyvateľom ukázať lepší a udržateľnejší prístup k produkcii a triedeniu odpadu. Ako uviedli, každé vyhodené vrece odpadu má unikátny QR kód, vďaka čomu obec eviduje každý zber zmesového komunálneho odpadu. Podstatou je, že čím viac domácnosti triedia, tým nižšie poplatky za zber odpadu platia.

V rámci projektu "Domáca karanténa bez domova" mesto Bratislava zriadilo karanténne mestečko určené ľuďom, ktorí sú pozitívni na nový koronavírus alebo majú príznaky ochorenia, no nemajú kde bývať.

„Od začiatku koronakrízy bolo jasnou prioritou mesta pomôcť najzraniteľnejším skupinám Bratislavčanov a ochrániť ich zdravie. Práve preto naša sekcia sociálnych vecí pracovala na tom, aby sme vytvorili karanténne mestečko pre ľudí bez domova, keďže patria k tým najzraniteľnejším,” uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Cieľom súťaže je oceniť politikov, ktorí majú odvahu robiť veci inak, sú kreatívni, a upriamiť tak pozornosť na ich inovatívny prínos. Ocenenia sa udeľujú v deviatich kategóriách. Medzi nimi kvalita života, ekonomika, ekológia, vzdelávanie, demokracia, digitalizácia, ľudské práva, komunita a koronakríza. Projekty zo Slovenska sa v súťaži objavili vôbec prvýkrát. Zo 17 nominovaných sa do finále prebojovalo šesť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2017
Jednu z kategórií v súťaži Zlatý mravec vyhrala aj spoločnosť z Handlovej
Vo štvrtok (23. novembra) sa v rámci medzinárodného kongresu Deň odpadového hospodárstva 2017, ktorý sa uskutočnil v Bratislave, udeľovali ceny laureátom 12. ročníka súťaže Zlatý mravec 2017. Víťazom v kategórií Komunálne odpadové hospodárstvo sa stala spoločnosť HATER-HANDLOVÁ spol. s r. o..
viac
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
02.12.2020
Poznáme výsledky súťaže Zlatý mravec 2020
Na Ministerstve životného prostredia SR ocenili najlepšie projekty odpadového hospodárstva v rámci súťaže Zlatý mravec 2020.
viac
07.01.2021
Počet obyvateľov rastie zatiaľ iba v Bratislave
Počet obyvateľov posledné roky rastie iba v Bratislave, ostatné krajské mestá populáciu strácajú. Informuje o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v minuloročnej publikácii Krajské mestá z pohľadu kvality života.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %