Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.10.2020 02:20

Dubnické múzeum získalo grant na debarierizáciu


Dubnické múzeum.


Spolu 11-tisíc eur využije Dubnické múzeum na sprístupnenie expozičných priestorov osobám so sluchovým a zrakovým obmedzením. Financie získalo prostredníctvom grantu z Ministerstva kultúry SR na podporu projektu s názvom Univerzálne prvky ako nástroj sprístupňovania expozícií Dubnického múzea.


V rámci sprístupňovania expozícií osobám so zrakovým a sluchovým hendikepom chce Dubnické múzeum vytvoriť reliéfne obrazy v expozíciách doplnené o audiokomentár pre nevidomých. Nepočujúcim by mal s expozíciami pomôcť virtuálny sprievodca dostupný cez technológiu NFC čipov, ktoré zabezpečujú bezdrôtovú komunikáciu medzi elektronickými zariadeniami. „Naším ďalším cieľom je navrhnúť a vyrobiť rotačný prvok obsahujúci reliéfne vyobrazenie kaštieľa a pôdorysy podlaží s informáciami o expozíciách, ktoré by poskytovali návštevníkom informácie hneď pri vstupe do objektu,“ priblížila zámer projektu riaditeľka Dubnického múzea Monika Schwandtnerová s tým, že expozície budú doplnené aj o reliéfne obrazy vybraných predmetov.

„Projekt sa opiera o skúsenosti garantov a spoluprác s Katedrou špeciálnej pedagogiky Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave ako aj centrom CEDA Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktoré sa zameriava na bezbariérové navrhovanie,“ vysvetlila Monika Schwandtnerová a dodala, „okrem odporúčaní medzinárodných dohovorov o sprístupňovaní kultúry nás inšpirovala aj skutočnosť, že práve v priestoroch Dubnického kaštieľa sídlil v období socializmu ústav pre osoby s poškodením sluchu.“ Aj to bol jeden z impulzov, ktorý podnietil vedenie múzea, aby pri tvorbe expozície venovanej výšivkárskemu spolku Izabella vytvorilo krátkeho sprievodcu po expozícii v Braillovom písme, ktorý bol doplnený o reliéfne obrazy a vzory na haptické čítanie exponátov.

Projekt zameraný na zabezpečenie nevyhnutnej, bezpečnej a jednoduchej orientácie pre všetkých návštevníkov so zohľadnením ich pohybových schopností a iných obmedzení by mal byť realizovaný do konca roka 2020.

Autor: (Mária BADAČOVÁ, msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2020
V SR pribudne 23 zelených oáz, dobrovoľníci na ne dostanú 60 000 eur
Na Slovensku pribudne ďalších 23 nových alebo revitalizovaných zelených plôch. Vybudujú ich dobrovoľníci s podporou grantového programu Zelené oázy, ktorý im pomôže celkovou sumou 60 000 eur. V utorok o tom informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.
viac
09.05.2020
Na odstraňovanie čiernych skládok v meste doplácajú všetci
V druhej polovici mesiaca apríl mesto Dubnica nad Váhom avizovalo mimoriadny bezplatný zber elektroodpadu a nebezpečného odpadu. V priebehu mája tak samospráva zabezpečí priamo zo sídlisk a mestských častí zber starých chladničiek, práčok, ale aj nepoužitých farieb, olejov či hnojív.
viac
15.06.2020
Na 8 projektov použije dubnická samospráva 960 000 eur z rezervného fondu
Na osem investičných akcií v Dubnici nad Váhom pôjde v tomto roku z rezervného fondu mesta 960 000 eur. Zmenou rozpočtu o tom rozhodli na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dubnickí poslanci.
viac
19.01.2021
Mesto ušetrilo minulý rok na verejnom obstarávaní 850 000 eur
Dubnická radnica ušetrila v minulom roku na verejnom obstarávaní viac ako 850 000 eur. Informovala o tom vedúca oddelenia strategického rozvoja a verejného obstarávania Eva Granátová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %