Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.11.2020 12:20

DPB testuje v uliciach mesta jeden z najdlhších trolejbusov na svete


Trolejbus meria na dĺžku 24 metrov.


Dopravný podnik Bratislava (DPB) testuje v uliciach hlavného mesta jeden z najdlhších trolejbusov na svete. Hybridný, trojčlánkový trolejbus budú testovať bez cestujúcich na celej trolejbusovej sieti, no najmä na trase linky 201. Informovala o tom hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová.


Skúmať sa bude aj prejazdnosť ulíc, odbočení a dĺžka zastávok či jazdný čas. „Dôležitá je tiež spotreba veľkokapacitného, trojčlánkového hybridu v bežnej premávke, pri nabíjaní počas jazdy aj počas státia,” podotkla Melcerová. Dopravcu bude zaujímať aj porovnanie s 18-metrovým hybridom, ktorý testoval koncom októbra. DPB preverí aj vlastnosti pri jazde na trakčné batérie.

„DPB plánuje riešiť čoraz vyšší dopyt cestujúcich na linke 201 nasadením dlhších trolejbusov. Nové trojčlánkové, 24-metrové vozidlá by mali nahradiť doterajšie 19-metrové kĺbové trolejbusy,” uviedla hovorkyňa.       

Najbližšie podobne dlhé vozidlá jazdia v Linzi a vo viacerých švajčiarskych mestách. Keďže s takto dlhými, veľkokapacitnými vozidlami v Bratislave ešte nie sú skúsenosti, DPB pred vyhlásením súťaže na nákup nových vozidiel oslovil viacerých výrobcov so žiadosťou o možnosť testovania. V uliciach hlavného mesta otestuje vozidlo výrobcu, ktorý na žiadosť reagoval pozitívne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2020
Prvé autobusy MHD s doplnenou klimatizáciu sú už v premávke
V bratislavskej MHD sú v premávke prvé staršie kĺbové autobusy s doplnenou klimatizáciou. Namontovali ich zatiaľ do 36 vozidiel. Dopravný podnik Bratislava (DPB) o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
19.08.2020
Expresná linka spojí Dunajskú Stredu s Bratislavou za 50 minút
Trnavský samosprávny kraj 2. septembra 2020 spustí novú expresnú autobusovú linku medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou. Župa tak ponúka ľuďom pohodlnejšiu, rýchlejšiu a ekologickejšiu alternatívu k osobnej automobilovej doprave.
viac
27.08.2020
Električky jazdia v Bratislave už 125 rokov
Prevádzka električiek v Bratislave patrí medzi najstaršie na svete. Električková doprava prežívala svoj zlatý vek pred viac ako sto rokmi a Bratislava zohrávala pri tom významnú úlohu.
viac
18.11.2020
Pri Šafárikovom námestí vznikol nový prestupný uzol MHD
Pri Šafárikovom námestí v Bratislave vznikol nový prestupný uzol MHD. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava s tým, že ide o ďalšie zlepšenie dopravy v centre hlavného mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %