Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
11.09.2024 10:05

Dobrovoľníci obnovili neudržiavanú mokraď v Čičmanoch


Snímka zdroj: Bratislavský Večerník


Nezisková organizácia Kvapka Rajeckej doliny sa začala popri rekultivácii utlačených lesných ciest venovať aj obnove a údržbe miestnych mokradí. V spolupráci s dobrovoľníkmi sfunkčnili počas prvej septembrovej soboty (7. 9.) desiatky rokov neudržiavanú mokraď v Čičmanoch.


Podľa Jána Husáka z Kvapky Rajeckej doliny plnia mokrade významnú funkciu ako rezervoáre vody v krajine. Doplnil, že už prvá revitalizovaná mokraď v katastri Rajeckej Lesnej ukazuje, že odborný zásah prispel k podpore biodiverzity a zvýšeniu vodozádržnej funkcie krajiny. "V Rajeckej doline sú však aj ďalšie mokrade, ktorých absorpčná funkcia dnes chýba, a jednou z nich je práve mokraď v Čičmanoch. Zarastá, dochádza k jej odvodneniu a degradácii, ale stále je to nádherný kus krajiny s množstvom vzácnych rastlín a živočíchov, ktorý stojí za to chrániť," poznamenal Husák.         

S organizáciou dobrovoľníckej brigády pomohla obec Čičmany, Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina a ochranárske združenie BROZ. Podľa jeho predstaviteľa Mária Duchoňa boli podmáčané lúky a slatiny v minulosti pravidelne kosené, no dnes zostávajú z veľkej časti opustené. "Z tohto dôvodu sa na lokalitách hromadí biomasa, starina a živiny. Konkurenčne slabšie a vzácne druhy tak ubúdajú a miznú. Na lokalite v Čičmanoch viacero vzácnych druhov stále prežíva a práve obnova kosenia a odpratanie biomasy im pomôže," vysvetlil pravidlá revitalizácie mokradí a ich dôležitosť pre prírodu Duchoň.         

Do obnovy mokrade v Čičmanoch sa zapojilo množstvo miestnych dobrovoľníkov. "Sme veľmi vďační za pomoc všetkým expertom aj bežným ľuďom, ktorí prispeli k opätovnému sfunkčneniu našej mokrade. Z nášho obecného rozpočtu si, žiaľ, takéto aktivity nemôžeme dovoliť, aj keď vidíme, že by to boli užitočne investované financie aj úsilie," dodala starostka Čičmian Iveta Michalíková.         

Kvapka Rajeckej doliny momentálne rokuje o realizácii ďalších vodozádržných opatrení s urbariátmi Rajeckej Lesnej, Fačkova, Lesmi SR a súkromnými subjektmi. Celkovo by sa mali realizovať väčšie aj drobnejšie opatrenia na rôznych lokalitách v Rajeckej doline.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2017
Na Devíne sa opäť stretli dobrovoľníci s cieľom vyčistenia areálu
Hlavné mesto pripravilo v piatok (9. 6.) akciu čistenia areálu hradu Národnej kultúrnej pamiatky Hrad Devín v spolupráci s Mestským múzeom mesta Bratislavy. Akcia bola súčasťou celoslovenského dobrovoľníckeho podujatia organizovaného Nadáciou Pontis s názvom "Naše mesto 2017".
viac
02.09.2018
Práce na obnove hradu vykonávajú rovnako ako v stredoveku, ručne
Aj tento rok pokračujú záchranné práce na hrade Dobrá Voda v okrese Trnava. Dobrovoľníci v spolupráci s profesionálmi sa zameriavajú na obnovu zrútenej časti múru jeho východnej bašty.
viac
11.11.2019
Sivý Kameň bol kedysi kráľovským hradom, obnovujú ho dobrovoľníci
Názov dostal podľa sivej farby kameňa, z ktorého ho postavili krátko pred rokom 1350. Bývalý kráľovský hrad Sivý Kameň nad Podhradím v okrese Prievidza postavili pre potrebu zriadenia nového administratívneho centra v južnejšej oblasti Bojnického panstva.
viac
03.06.2020
Dobrovoľníci začali s obnovou Kráľovskej studničky pod Pajštúnom
Dobrovoľníci chcú vrátiť život Kráľovskej studničke, nachádzajúcej sa pri ceste k zrúcanine hradu Pajštún pri obci Borinka. Prostredníctvom získaného grantu začali s obnovou lesného prameňa a priľahlej mokrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %