Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
19.06.2024 04:00

Obec navštívila hodnotiaca komisia Európskej ceny obnovy dediny


Čičmany


Hodnotiaca komisia Európskej ceny obnovy dediny v utorok navštívila obec Čičmany v Žilinskom okrese. Členovia komisie sa zoznámia s aktivitami a projektmi v oblasti hospodárskeho rozvoja, udržateľnosti, tvorby architektúry a rozvoja cestovného ruchu.


Informovala o tom Renáta Gešvantnerová zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), ktorá je vyhlasovateľom národnej súťaže Dedina roka.        

V tejto súťaži získali vlani Čičmany ocenenie Dedina ako klenotnica a spoločne s Korňou, ktorá získala hlavnú cenu Dedina roka, reprezentujú Slovensko aj v celoeurópskej súťaži. "Čičmany získali ocenenie za citlivý a rešpektujúci prístup k zachovávaniu hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva s odkazom pre budúce generácie. Veríme, že svojou krásou a jedinečnou atmosférou zaujmú aj členov hodnotiacej komisie," poznamenal generálny riaditeľ SAŽP Juraj Moravčík.        

Členovia hodnotiacej komisie navštívia napríklad Múzeum na dreve maľované, kde sa nachádza viac ako sto kusov svadobných truhlíc. Pozrú si pečenie chleba v storočnej peci, prichystaná je ukážka maľovania ornamentov, šitia čičmianskych papúč, strúhania šindľov a nebude chýbať ani výstava fotografií o miestnej architektúre a ochutnávka tradičných jedál.        

Organizátorom európskej súťaže je Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny. "O víťazovi rozhodne porota na záverečnom spoločnom hodnotení v júli. Slávnostné udeľovanie ocenení Európskej ceny obnovy dediny 2024 je naplánované v septembri v rakúskej obci Stadtschlaining," doplnila Gešvantnerová.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
11.02.2023
17. Európsku cenu za obnovu dediny získala rakúska obec Stadtschlaining
Obec Stadtschlaining, Burgenland, Rakúsko, získala Európsku cenu obnovy dediny 2022 pod mottom „Budovanie mostov“.
viac
10.07.2024
Čičmany a Korňa získali ocenenie v Európskej cene obnovy dediny
V súťaži Európska cena obnovy dediny sa slovenské obce Korňa a Čičmany umiestnili v striebornom pásme.
viac
16.09.2024
Korňa a Čičmany strieborné v Európskej cene obnovy dediny 2024
Strieborné ocenenie v Európskej cene obnovy dediny 2024 získali obce Korňa a Čičmany. Ide o historický úspech pre Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %