Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
10.07.2024 03:10

Čičmany a Korňa získali ocenenie v Európskej cene obnovy dediny


Foto: Slovenská agentúra životného prostredia


V súťaži Európska cena obnovy dediny sa slovenské obce Korňa a Čičmany umiestnili v striebornom pásme.


Informovala o tom Renáta Gešvantnerová zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), ktorá je vyhlasovateľom národnej súťaže Dedina roka. Víťazom Európskej ceny obnovy dediny sa stala česká obec Kostelní Lhota.

Obaja slovenskí zástupcovia v celoeurópskej súťaži boli ocenení za výnimočný prístup v oblastiach, akými sú udržateľný rozvoj, ochrana kultúrneho dedičstva a inovatívny prístup k miestnemu hospodárstvu. „Nesmierne sa teším z historického úspechu oboch našich úspešných samospráv a srdečne gratulujem starostkám i občanom Korne a Čičmian. Usilovne pracujeme na tom, aby sme v ďalšom ročníku ešte zvýšili motiváciu obcí zapojiť sa do súťaže a stať sa Dedinou roka," poznamenal generálny riaditeľ SAŽP Juraj Moravčík.

Vo vlaňajšej súťaži Dedina roka získali Čičmany ocenenie Dedina ako klenotnica a Korňa hlavnú cenu. „Korňa ukázala, že aj turisticky menej známe obce môžu uspieť v európskej súťaži. Stačí na to oduševnené vedenie obce, súdržnosť miestnej komunity a veľké srdcia obyvateľov dedinky. Korňa má čo ukázať návštevníkom a verím, že úspech v európskej konkurencii pomôže prílevu turistov a ďalšiemu rozvoju dedinky," dodal Moravčík.

Organizátorom európskej súťaže, ktorá sa koná každé dva roky, je Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny. Porota hodnotila 21 obcí z celej Európy.

Autor: (Zdroj: TASR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2016
Spišský Hrhov získal mimoriadnu cenu v súťaži Európska cena obnovy dediny
Obec Spišský Hrhov v okrese Levoča získala v súťaži Európska cena obnovy dediny mimoriadnu cenu za spolužitie všetkých skupín obyvateľstva v obci.
viac
16.10.2017
Slávnostné odovzdávanie ocenení v súťaži DEDINA ROKA 2017
Obce úspešné v súťaži Dedina roka 2017 (SDR 2017) si z rúk ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa a  zástupcov vyhlasovateľov SDR 2017 prevezmú ocenenia vo štvrtok (19. októbra 2017) v Oravskej Polhore.
viac
11.02.2023
17. Európsku cenu za obnovu dediny získala rakúska obec Stadtschlaining
Obec Stadtschlaining, Burgenland, Rakúsko, získala Európsku cenu obnovy dediny 2022 pod mottom „Budovanie mostov“.
viac
19.06.2024
Obec navštívila hodnotiaca komisia Európskej ceny obnovy dediny
Hodnotiaca komisia Európskej ceny obnovy dediny v utorok navštívila obec Čičmany v Žilinskom okrese. Členovia komisie sa zoznámia s aktivitami a projektmi v oblasti hospodárskeho rozvoja, udržateľnosti, tvorby architektúry a rozvoja cestovného ruchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %