Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
05.09.2022 01:30

Vďaka spolupráci s dobrovoľníkmi a ďalšími subjektmi obnovili dva mosty


Ilustračná snímka.


Spolupráca s dobrovoľníkmi, firmami a neštátnymi vlastníkmi pozemkov priniesla od začiatku leta do Západných Tatier dva vynovené mosty.


"Dovedna by mohli turisti koncom roka prechádzať ponad horské potoky na Liptove a Orave až po desiatich nových premosteniach," informovala Správa Tatranského národného parku (TANAP-u) na svojej stránke.

Ochranári ešte začiatkom letnej turistickej sezóny skonštatovali, že stav turistickej infraštruktúry v najväčšom slovenskom národnom parku nie je všade ideálny. Situáciu podľa Správy TANAP-u komplikuje zákon o správe majetku štátu, ktorý jej nedovoľuje investovať do cudzieho majetku. "Na medializované vyjadrenia postupne zareagovali viaceré súkromné spoločnosti i urbariáty s ponukou na spoluprácu. Na neštátnom území sme preto vytypovali desať mostov s najhorším technickým stavom a dva z nich sa už s finančnou pomocou podarilo opraviť. Jeden v Trnoveckej doline na magistrále a druhý tiež na červeno značenej trase v Kamenistej doline," konkretizuje výsledky spolupráce Správa TANAP-u.

V týchto dňoch majú dobrovoľníci plné ruky práce s obnovou tretieho mosta, tentoraz v Jaloveckej doline na Liptove. Darcovia projekt vopred skonzultovali s ochranármi. Do konca roka plánuje Správa TANAP-u vymeniť na neštátnom území ďalších sedem vytypovaných drevených mostíkov. "Našim cieľom je ďalej pokračovať s revitalizáciou turistickej infraštruktúry tak, aby bola v prvom rade bezpečná pre návštevníkov a prinášala im radosť pri spoznávaní tatranskej prírody," uzatvára Správa TANAP-u.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2018
Obec Hriňová bude v roku 2018 pokračovať v obnove komunikácií
Viac ako 317 000 eur investovala vlani Hriňová do údržby, opráv a rekonštrukcie miestnych komunikácií a chodníkov či do výstavby parkovacích plôch. Hriňová, ktorá má v rámci Slovenska piaty najväčší kataster, spravuje totiž až 178 kilometrov ciest.
viac
11.08.2020
Na turistických chodníkoch Čerešňa a Tri studničky pribudnú nové prvky
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš-Bardejov pokračuje v obnove turistickej infraštruktúry v regióne. V septembri a októbri plánuje revitalizovať turistické chodníky Čerešňa a Tri studničky.
viac
13.01.2022
Prešovský kraj opraví ďalšie mosty a cesty v regiónoch
Sumu 6 miliónov eur schválili poslanci Prešovského samosprávneho kraja v rámci navrhovaného investičného plánu kapitálových výdavkov pre Správu a údržbu ciest PSK na rok 2022 v rámci I. etapy. Župa plánuje za túto čiastku opraviť viacero ciest i mostov, ale i budov SÚC PSK.
viac
21.01.2022
Mosty ako najzraniteľnejšia časť dopravnej infraštruktúry
Mosty sú kritickým miestom pre udržanie bezpečnej a dostupnej dopravnej infraštruktúry. Počas šestnástich rokov od rozdelenia správy mostov na slovenských cestách medzi štát a samosprávy došlo k dlhodobému zhoršovaniu ich stavebno-technického stavu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %