Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.06.2020 01:50

Dobrovoľníci začali s obnovou Kráľovskej studničky pod Pajštúnom


Ilustračná snímka: (pajstun.sk).


Dobrovoľníci chcú vrátiť život Kráľovskej studničke, nachádzajúcej sa pri ceste k zrúcanine hradu Pajštún pri obci Borinka. Prostredníctvom získaného grantu začali s obnovou lesného prameňa a priľahlej mokrade.


„Studnička je už 10 rokov bez vody, k jej vysychaniu prispelo presvetlenie v lese naokolo i obrovský kameň, ktorý pri páde porušil prívod vody i obmurovku,” uviedla Adriana Kušíková z občianskeho združenia (OZ) Pajštún, ktoré stojí za projektom obnovy. S revitalizáciou začali dobrovoľníci poslednú májovú nedeľu. „Studničku sme vyčistili od nanesenej hliny, lístia a konárov. Veríme, že sa podarí obnoviť nádržku s prívodom a voda sa tu znovu objaví. Studničku chceme zastrešiť,” uviedla Kušíková.

Dôležitou súčasťou revitalizácie je aj obnova mokrade. Kušíková pripomína, že mokraď má význam nielen pre miestnych a turistov, ale i faunu v lokalite: „Od revitalizácie očakávame, že sa vytvorí biotop pre viaceré ohrozené živočíchy – obojživelníky, salamandru škvrnitú, či bociana čierneho. Zároveň vznikne napájadlo pre lesnú zver, vtáky, netopiere,” objasnila Kušíková

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2017
V Bratislave začínajú s revitalizáciou Námestia slobody
Hlavné mesto začína s revitalizáciou Námestia slobody. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečí potrebné práce pri revitalizácii územia.
viac
11.11.2019
Sivý Kameň bol kedysi kráľovským hradom, obnovujú ho dobrovoľníci
Názov dostal podľa sivej farby kameňa, z ktorého ho postavili krátko pred rokom 1350. Bývalý kráľovský hrad Sivý Kameň nad Podhradím v okrese Prievidza postavili pre potrebu zriadenia nového administratívneho centra v južnejšej oblasti Bojnického panstva.
viac
17.08.2020
V centre Nitry začalo fungovať revitalizované detské ihrisko
V centre Nitry na Štefánikovej ulici začalo v priebehu leta fungovať revitalizované detské ihrisko. Jeho obnova bola zrealizovaná vďaka grantovému programu Mením moje mesto.
viac
26.11.2020
Areál Malý Slavín v Malých Karpatoch sa dočká revitalizácie
Areál Malý Slavín, oddychovo-rekreačná zóna v Malých Karpatoch na trase medzi bratislavskou Račou a Záhorskou Bystricou, sa dočká revitalizácie. Pripravuje ju Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) spolu s mestskou organizáciou Mestské lesy v Bratislave. Projekt je naplánovaný na jar 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %