Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.05.2020 08:05

Dobrovoľníci čistili rieku Ondava aj tento rok


Snímka zdroj: (hornyzemplin.sk).


Splav úseku rieky Ondava medzi obcami Slovenská Kajňa a Hencovce v okrese Vranov nad Topľou bude aj tento rok nielen športovým, ale i estetickým zážitkom. Počas ôsmeho ročníka pravidelnej májovej akcie tam dobrovoľníci vyzbierali 900 kilogramov odpadu.


Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZaHŠ) Michaela Zdražilová.

Ako informovala, iniciátorom jarného upratovania rieky je Ján Hudák z požičovne lodí Alcea. „Prevádzkujem požičovňu lodí už od roku 2006. Postupom času sme videli, my aj účastníci splavov, že tu pribúda odpad. Napadlo nám teda, že musíme zorganizovať s dobrovoľníkmi brigádu a vyzbierať odpad na začiatku sezóny, aby malo splavovanie aj estetický efekt,” uviedol s tým, že do Ondavy prinášajú množstvo odpadu hromadiaceho sa v jej zátokách rieky Oľka a Ondavka. Okrem 22 vodákov, ktorí čistili rieku z hladiny, sa do tohtoročného podujatia zapojili aj občianske združenie Gavra, Slovenský vodohospodársky podnik, OOCR HZaHŠ a 15 obcí Vranovského okresu.

Podľa Hudáka sa splavovanie riek stáva medzi turistami čoraz populárnejšie. Ako to však bude s tohtoročnou sezónou, nateraz povedať nevie. Nielen pre obavy zo šírenia nového koronavírusu, ale i pre suchá. V Českej republike, kde je "vodáctvo" obľúbeným spôsobom relaxu, už v tejto súvislosti podľa jeho slov "bijú na poplach". „U nás je to podobné, len je ticho. Takže ja mám obavy aj o to, aby bolo dosť vody v našich riekach, pretože Ondava vďaka Domaši ešte má nejaké zachytené kapacity, ale napríklad Laborec je posledné roky v lete takmer suchý. Ľudia si to neuvedomujú, ale začíname mať veľký problém s vodou,” uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Dobrovoľníci vyzbierali v Tatrách a Pieninách 850 kg odpadu
Dobrovoľníci v Tatrách sa počas víkendu pustili do čistenia turistických chodníkov, aby ich zbavili odpadkov. Podujatie Čisté hory má už 38-ročnú históriu.
viac
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
07.04.2021
Jarné čistenie Zobora bude tento rok trvať štyri dni
Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok.
viac
03.05.2021
Do čistenia Ondavy sa zapojil rekordný počet obcí a dobrovoľníkov
Do deviateho ročníka organizovaného čistenia brehov rieky Ondava sa v sobotu zapojil rekordný počet obcí. Priamo z lodí naplavený odpad zbieral aj dosiaľ najväčší počet vodákov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %