Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
03.05.2021 02:20

Do čistenia Ondavy sa zapojil rekordný počet obcí a dobrovoľníkov


Snímka zdroj: (severovychod.sk).


Do deviateho ročníka organizovaného čistenia brehov rieky Ondava sa v sobotu zapojil rekordný počet obcí. Priamo z lodí naplavený odpad zbieral aj dosiaľ najväčší počet vodákov.


Odpadu na brehoch čoraz obľúbenejšej rieky na splavovanie však napriek každoročne organizovanej aktivite neubúda, povedal jeden z iniciátorov akcie, starosta obce Kladzany v okrese Vranov nad Topľou Daniel Lorinc.

„Odpadu je, bohužiaľ, stále rovnako. Pritom až 80 percent z neho sa dá zlikvidovať zadarmo, nič to ľudí nestojí v rámci triedeného zberu. Neviem, či je to neochota alebo pohodlnosť, len tak niečo vyhodiť,” uviedol Lorinc, pričom podotkol, že pomer naplaveného odpadu a odpadu v širšom okolí rieky je približne rovnaký. „Aj ten naplavený odpad ale musel niekto k rieke, ale aj jej prítokom Oľka a Ondávka zahodiť. Vždy sú za tým len ľudia,” skonštatoval s tým, že pri čistení Ondávky budú musieť pomôcť mechanizmy vodohospodárov, keďže množstvo odpadu tam je nahromadené na zátarase popadaných stromov. Ako v tejto súvislosti doplnil, Povodie Bodrogu a Hornádu aktivitu každoročne podporuje bezplatným vývozom vyzbieraného odpadu.

Podľa jeho ďalších slov sa v sobotu do čistenia zapojilo približne desať obcí na úseku od Slovenskej Kajne po Nižný Hrušov a po prvý raz aj obce nachádzajúce sa nižšie po toku už v Michalovskom okrese. „Utešene sa nám to rozrástlo, aj počtom lodí, aj počtom zapojených obcí,” zhodnotil. Ako povedal Ján Hudák z požičovne lodí, ktorý spolu s Lorincom stojí pri zrode myšlienky každoročného upratovania, z lodí brehy rieky na približne 32 kilometrov dlhom úseku čistilo v sobotu od odpadkov 50 dobrovoľníkov.

Starostovia obcí v povodí Ondavy si podľa Lorinca uvedomujú turistický potenciál rieky najmä z hľadiska splavovania, keďže je od Malej Domaše "veľmi kľukatá a má pekné miesta". Preto sa o zachovanie jej stavu majú snažiť i ďalšími aktivitami. „Nebojujeme len za dostatok vody v Ondave, aby nám z Domaše nepúšťali málo vody, bojujeme aj proti vodným elektrárňam, pre ktoré sú tu vytypované nejaké miesta,” priblížil. Ako dodal, o zvýšenie atraktivity pobrežných oblastí sa starostovia snažia aj pravidelnou údržbou dostupných miest v zastavaných územiach obcí. O tom, že sa im to darí, má podľa Lorinca svedčiť skutočnosť, že oblasť začali na športovanie výraznejšie využívať aj bežci či bežkári.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2017
Dobrovoľníci vyzbierali tonu odpadu z brehov Dunaja
Na výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa zareagovalo niekoľko stoviek dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do čistenia brehov Dunaja. Spoločnými silami sa im podarilo vyzbierať takmer tonu odpadu.
viac
14.05.2020
Dobrovoľníci čistili rieku Ondava aj tento rok
Splav úseku rieky Ondava medzi obcami Slovenská Kajňa a Hencovce v okrese Vranov nad Topľou bude aj tento rok nielen športovým, ale i estetickým zážitkom. Počas ôsmeho ročníka pravidelnej májovej akcie tam dobrovoľníci vyzbierali 900 kilogramov odpadu.
viac
07.04.2021
Jarné čistenie Zobora bude tento rok trvať štyri dni
Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok.
viac
12.07.2021
V Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú aj do väčších skládok
V bratislavskej Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú po menších smeťozberoch aj do väčších nelegálnych skládok na okraji mestskej časti, kde je potrebné pristaviť veľkokapacitný kontajner.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %