Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.03.2020 11:35

Divadlo Aréna spúšťa Detskú Univerzitu Komenského Online špeciál


Snímka zdroj: (bratislavskykraj.sk).


Divadlo Aréna v spolupráci s IT spoločnosťou DATALAN spúšťa vzdelávací projekt Detská Univerzita Komenského Online špeciál, určený pre deti na celom Slovensku.


V rámci neho sprístupňuje deťom 44 zaujímavých a inšpiratívnych video prednášok slovenských aj zahraničných prednášajúcich, ktoré boli súčasťou posledných piatich ročníkov Detskej Univerzity Komenského. Deti si tak budú môcť počas karanténnych opatrení rozšíriť svoje vedomosti z rôznych oblastí vedy v pohodlí domova.

Projekt s názvom Detská Univerzita Komenského Online špeciál (DUK Online špeciál) začína 23. marca, je bezplatný a prístupný všetkým žiakom základných škôl z celého Slovenska jednoducho cez počítač, tablet, či smartfón. Keďže ide o štúdium online, počet študentov nie je obmedzený. Na všetky deti čaká množstvo cenných poznatkov, a na tie najúspešnejšie z každého kraja, aj zaujímavé ceny.

Divadlo Aréna a IT spoločnosť DATALAN, dlhoročný partner letnej Detskej Univerzity Komenského Online, sa rozhodli sprístupniť desiatky video prednášok a pomôcť tak deťom zmysluplne využiť čas, ktorý musia aktuálne tráviť doma v súvislosti s opatreniami vlády na zabránenie šíreniu koronavírusu COVID-19 na Slovensku. „Mimoriadna situácia si vyžaduje aj mimoriadny prístup a činy. Detská Univerzita Komenského zvyčajne prebieha počas letných prázdnin, keď školy zatvoria svoje brány. Spustením projektu DUK Online špeciál chceme v súčasnej situácii, kedy sú školy zatvorené, podať pomocnú ruku pri domácom vzdelávaní detí. Pretože práve vzdelanie spolu s kultúrou prispievajú k formovaniu našej budúcej občianskej elity,” povedal Juraj Kukura, riaditeľ Divadla Aréna.

DUK Online špeciál bude pre deti prístupný až do 3. mája a okrem získania nových poznatkov z rôznych vedných disciplín budú môcť zároveň svojím úsilím zabojovať o výhru zaujímavej ceny – smart hodiniek Xiaomi Amazfit, ktoré ich dokážu motivovať k pohybu aj v domácej karanténe. UNIVERZITA OTVORENÁ PRE DETI Z CELÉHO SLOVENSKA Štúdium DUK Online špeciálu bude prístupné na platforme www.dukonline.sk, v termíne od 23. 3. 2020 do 3. 5. 2020. V týždenných intervaloch tu budú zverejnené prednášky z posledných 5. ročníkov Detskej Univerzity Komenského, celkom až 44 prednášok. Keďže ide o päť týždňov, z ktorých každý zodpovedá jednému z piatich ročníkov, môžeme povedať, že počas karanténnych opatrení tak študenti absolvujú celé „vysokoškolské štúdium“.

Špičkoví prednášajúci – nielen zo Slovenska – sa v zaujímavých a netradičných prednáškach podelili o svoje bohaté znalosti a vedomosti, vďaka ktorým sa študenti dozvedia množstvo nových vecí a netušených faktov z oblasti medicíny, psychológie, práva, histórie, biológie či chémie, ale aj matematiky, umenia a športu. Dozvedia sa napríklad: prečo potrebujeme dýchať, prečo je stres zlý aj pre baktérie, prečo musíme dodržiavať správnu výživu, prečo môžu policajti nasadzovať putá, alebo prečo lietadlo nespadne.

Štúdium DUK Online špeciálu je bezplatné a dostupné prakticky odkiaľkoľvek. Registrácia študentov nie je potrebná. Pre samotné štúdium a pravidlá štúdia stačí navštíviť stránku www.duk.sk alebo www.dukonline.sk, pozrieť si prednášku, zodpovedať otázky v online teste, uviesť v ňom svoj e-mail a študent je zapojený. Študenti si môžu vybrať ľubovoľný deň či čas, kedy si v rámci otvoreného ročníka vybranú prednášku pozrú a vyplnia online test. Ak chcú získať diplom absolventa DUK Online špeciálu a súťažiť o zaujímavé ceny, je potrebné úspešne absolvovať všetkých 5 ročníkov. „Na záver vyhlásime a odmeníme jedného víťaza z každého samosprávneho kraja, ktorý úspešne zvládol najviac testov. V prípade rovnosti rozhodne žrebovanie,” povedal generálny riaditeľ DATALANu Marek Paščák.

Autor: (BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
Komenského inštitút spúšťa od pondelka webináre Magickí učitelia online
Komenského inštitút spúšťa od pondelka (23. 3.) na podporu učiteľov webináre Magickí učitelia online. Inštitút tak reaguje na zatvorené školy v čase šírenia sa nového koronavírusu.
viac
27.03.2020
ŠIOV má na webe doplnené sekcie o odbornom vzdelávaní v dobe pandémie
Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) rozšíril svoju webovú stránku o mimoriadnu sekciu v súvislosti s aktuálnou pandémiou nového koronavírusu.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
11.12.2020
Ďalšia idea národnostného dištančného vzdelávania spojí výučbu a kultúru
Jókaiho divadlo v Komárne v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podporí dištančné vzdelávanie pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %