Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.03.2020 08:38

Učitelia a žiaci majú k dispozícii viacero portálov


Ilustračná snímka: (int.).


Krízový štáb vo štvrtok 12. marca rozhodol o zatvorení všetkých škôl a školských zariadení na území Slovenskej republiky od pondelka 16. marca na 14 dní. Prerušenie vyučovania v školách v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu si vyžiadalo využívanie online formy vzdelávania.


Slovenskí učitelia a žiaci majú na výber z viacerých portálov, ktoré podporujú dištančné formy vzdelávania a aj jazyky národnostných menšín. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, prerušenie vyučovania v školách v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu si vyžiadalo využívanie práve tejto formy v oveľa vyššej miere ako doposiaľ.

Podľa najnovšieho výskumu Centra vedecko-technických informácií, ktorý bol zverejnený v roku 2020 a týka sa používania internetu v domácom prostredí, má 96,6 percenta žiakov zabezpečený prístup k internetu v domácom prostredí a 93,6 percenta žiakov mobilný telefón s internetom, ktorý využíva. Riaditeľom škôl ministerstvo odporúča, zabezpečiť svojim žiakom podmienky pre samoštúdium v rámci prípravy na Testovanie 9 či na maturitnú skúšku. Študenti by zas pri domácej príprave mali využiť testy z predchádzajúcich ročníkov, ktoré sú zverejnené na stránke Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania.

Ministerstvo poznamenalo, že tento rok 1. februára spustilo portál Centrálneho úložiska digitálneho edukačného obsahu „Viki“ v rámci podpory interaktívneho vzdelávania v materských, základných a stredných školách na adrese https://viki.iedu.sk/resources/browser/verejne. Edukačný obsah je nielen v slovenčine, ale aj maďarčine a v angličtine. Zameriava sa na prírodovedné predmety, akými sú matematika, prírodoveda, biológia, chémia, fyzika a učitelia tu nájdu aj predmety z oblastí finančnej gramotnosti či environmentálnej výchovy. V súčasnosti sú na portáli sprístupnené aj vzdelávacie materiály pre stredné odborné školy, ktoré vznikli v rámci národného programu Rozvoj stredného odborného vzdelávania. Ide o viac ako 60-tisíc krátkych videí a ukážok, ktoré sú momentálne dostupné verejnosti bez nutnosti prihlásenia sa.

Vzdelávacie materiály v angličtine a v jazyku národnostných menšín, ktoré vznikli v rámci projektu Ikatika, nájdu učitelia na vzdelávacom portáli Planéta vedomostí (http://planetavedomosti.iedu.sk). Ten predstavuje komplexný nástroj pre školy a ich učiteľov, slúži na prípravu výučbových materiálov, na prácu so žiakmi počas vyučovacej hodiny a následne na kontrolu domácich úloh vypracovaných žiakom. V súčasnosti obsahuje viac ako 30-tisíc vzdelávacích materiálov z matematiky, fyziky, chémie, biológie a prírodovedy.

Od 18. marca bude sprístupnený bez akýchkoľvek obmedzení aj obsah a vzdelávacie nástroje vytvorené v rámci národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie (www.itakademia.sk). Ide predovšetkým o inovatívne metodiky z informatiky, matematiky, fyziky, chémie, biológie, geografie a vybraných predmetov zameraných na IKT pre všetky základné a stredné školy na Slovensku. Jeho cieľom je pomôcť učiteľom organizovať vzdelávanie žiakov na diaľku aj s využitím učebných materiálov vytvorených v rámci projektu. Konať sa budú napríklad takzvané webináre, teda online workshopy pre učiteľov jednotlivých predmetov, zamerané na konzultácie k využívaniu inovatívnych metodík, na odporúčania pre online vzdelávanie, na výmenu skúseností pri využívaní vhodných technológií.

Učitelia majú taktiež stále k dispozícii aj systém elektronického testovania http://www.etest.sk/. Môžu využiť modul takzvaného učiteľského testovania, v rámci ktorého majú k dispozícii hotové úlohy a testy z Banky úloh a testov, prípadne si z úloh môžu zostaviť vlastný test podľa svojich pedagogických požiadaviek a cieľov.

Autor: (ZMOS, MK SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
Komenského inštitút spúšťa od pondelka webináre Magickí učitelia online
Komenského inštitút spúšťa od pondelka (23. 3.) na podporu učiteľov webináre Magickí učitelia online. Inštitút tak reaguje na zatvorené školy v čase šírenia sa nového koronavírusu.
viac
27.04.2020
B. Gröhling si myslí, že koronakríza zmení školstvo trvalejšie
Koronakríza by mohla zmeniť slovenské školstvo trvalejšie, myslí si minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.
viac
02.03.2021
Študenti pomáhajú svojim učiteľom
Mladí ľudia z Petržalského mládežníckeho parlamentu uzatvorili prvý cyklus webinárov pre učiteľov základných a stredných škôl s názvom „Ako kreatívne používať online nástroje vo vyučovaní”.
viac
17.06.2021
Prešovský kraj hľadá Naj online učiteľov stredných škôl
Prešovský samosprávny kraj vyhlasuje anketu Naj online učiteľ PSK za školský rok 2020/2021. Jej zámerom je vyzdvihnúť prácu učiteľov stredných škôl v kraji počas dištančnej výučby, na ktorú museli prejsť školy počas pandémie koronavírusu. Na toto ocenenie učiteľov nominujú ich žiaci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %