Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.03.2017 01:06

Mladí mechatronici v Trnave dokážu pripravenosť na povolanie


Snímka zdroj: (tasr).


Stredoškoláci sa koncom marca stretnú v Trnave. V poradí piaty ročník súťaže Mladý mechatronik bude priestorom na ukážky vedomostí, zručností a samozrejme pripravenosti na povolanie.


Do finálového, celoštátneho kola postúpilo 22 najlepších stredoškolákov z tretích a štvrtých ročníkov. Tí budú v dvojčlenných tímoch počas dvojhodinového časového limitu súťažiť v správnej montáži komponentov a príslušenstva. Súťažné dvojice vyriešia úlohy z oblasti elektrotechniky, automatizácie a mechaniky. „Z množstva čiastkových úloh sú tie náročnejšie tematicky zamerané na základné vlastnosti pohonov, pneumatických a elektropneumatických ventilov,“ hovorí riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Michal Bartók. Podľa jeho slov je dobré, že táto súťaž otvorí svoje brány širšej skupine, ako sú len súťažiaci a to tým, že „v pozícii pozorovateľov sa zúčastnia aj stredné odborné školy so svojimi žiakmi a tiež žiaci základných škôl, ktorých práve názorné ukážky a šikovnosť stredoškolákov môže motivovať pri výbere strednej školy,“ dodáva Michal Bartók.

Hlavným garantom súťaže, ktorá bude mať v tomto roku už svoj piaty ročník bude Materiálovo-technologická fakulta Slovenskej technickej univerzity.

Na celoštátnom kole súťaže Mladý mechatronik si zmerajú sily dvojice úspešných stredoškolákov zo SPŠ elektrotechnickej Košice, SPŠ Myjava, SOS elektrotechnickej Žilina, SPŠ Levice, ďalej z Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi, SPŠ strojníckej a elektrotechnickej v Nitre, SSOŠ hutníckej sídliacej v Podbrezovej, ale aj Spojenej školy z Kysuckého Nového Mesta, SPŠ Martin a Súkromnej SOŠ automobilovej Duálnej akadémie Bratislava a Spojenej školy Tvrdošín.

Štátny inštitút odborného vzdelávania vníma túto súťaž ako možnosť stredoškolákov preukázať svoju pripravenosť na povolanie, nakoľko práve mechatronika je mimoriadne perspektívny odbor, na ktorý sa propagáciou povolania a vysokou mierou uplatniteľnosti sústreďujú aktivity ŠIOV v rámci Národného projektu Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy potrvá do októbra 2020.

 

Autor: (Michal Kaliňák, riaditeľ odboru smerovania mládeže ŠIOV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2017
Ako sa varí víťazstvo?
Zrejme takto by mala znieť otázka, na ktorú budú hľadať odpoveď stredoškoláci v blížiacom sa celoštátnom kole mladých kuchárov z hotelových akadémií a stredných odborných škôl.
viac
24.03.2017
O zlatú guľôčku 2017
Regionálna nesúťažná prehliadka detských sólistov spevákov.
viac
08.10.2019
Duálne vzdelávanie má výhody pre žiakov, zamestnávateľov aj školy, tvrdí ŠIOV
Duálne vzdelávanie má niekoľko výhod nielen pre žiakov, ale aj pre zamestnávateľov a školy. Pre žiaka je dôležitá najmä jeho hlavná myšlienka, teda spojenie teoretického štúdia v škole s praktickou prípravou priamo u zamestnávateľa.
viac
16.10.2019
Rozvoj duálneho vzdelávania v Žilinskom kraji
V pondelok 14. októbra podpísala žilinská županka Erika Jurinová a riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) Michal Nemec Memorandum o Transformácii odborného vzdelávania a prípravy (OVP) a rozvoji systému duálneho vzdelávania na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %