Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
13.02.2017 10:37

Ako sa varí víťazstvo?


Snímka z minuloročného finále GASTRO Junior Skills Slovakia. Zdroj: (bidfood.sk).


Zrejme takto by mala znieť otázka, na ktorú budú hľadať odpoveď stredoškoláci v blížiacom sa celoštátnom kole mladých kuchárov z hotelových akadémií a stredných odborných škôl.


Moderné slovenské jedlo s využitím nových pracovných postupov a úprav bolo vstupenkou pre stredoškolákov v rámci semifinále GASTRO Junior Skills Slovakia, do ktorého postúpilo 12 najlepších súťažiacich z celkového počtu 70 stredoškolákov zo 47 hotelových akadémií a stredných odborných škôl.

Celoštátne kolo súťaže sa uskutoční 15. februára 2017 na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch, kde sa svoje víťazstvo pokúsi doslova uvariť osem finalistov.

Svoje zastúpenia budú mať školy z rôznych regiónov Slovenska. Lukáš Václavík bude reprezentovať Spojenú školu – SOŠ obchodu a služieb z Modrého Kameňa, Branislav Valíček školu, na ktorej sa uskutoční finálová súťaž. Zvolenskú Strednú odbornú školu hotelových služieb a obchodu zastúpi Denis Štefánek. Matúš Kobolka predstaví svoju šikovnosť a zároveň aj Strednú odbornú školu obchodu a služieb T. Vansovej z Topoľčian. Súkromnú strednú odbornú školu – Gastroškolu v Bratislave bude zastupovať Matej Granec. Hotelová akadémia v Žiline bude mať svoje svojho reprezentanta v Lukášovi Peknom. Dobré meno Hotelovej akadémie zo Spišskej Novej Vsi bude hájiť Andrej Drengubiak. Bonusom organizátora na celoštátnej súťaži bude Jakub Zajak so Strednej odbornej školy Mladosť v Prešove. Bonus organizátora znamená priamy postup súťažiaceho bez účasti v semifinále.

Súťažné kolo potrvá 240 minút, pričom prvých 30 minút má súťažiaci na prípravu receptúry. Súťažiaci budú mať za úlohu pripraviť štyri porcie moderného teplého pokrmu s prílohami. Súťažiť sa bude v troch kuchynských štúdiách. V rámci hodnotiacich kritérií bude mať svoje miesto hygiena a čistota pri každej súťažnej úlohe, dodržiavanie gastronomických pravidiel, ale aj kreativita. Ďalej využitie surovín, minimalizácia odpadu, ale aj schopnosť pohotovo reagovať, prezentácia a chuť jedál i dodržiavanie časových limitov.

Riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Michal Bartók na margo súťaže zdôrazňuje: „Gastroslužby zažívajú v ostatnom období renesanciu, čo dokazuje napríklad aj stále sa rozširujúca zážitková gastronómia a stále väčšie nároky zákazníkov na gastroslužby. Aj to znásobuje ďalšiu perspektívu tohto odboru, v ktorom spomínaná súťaž formuje nových kuchárov s potrebnými zručnosťami a citom pre nové trendy.“ Podľa jeho slov je túto súťaž možné tiež vnímať ako spôsob prezentácie budúcich kvalitných kuchárov. „Celoštátne kolo je preto zaujímavé pre zamestnávateľov, ktorí vedia, že dobrý kuchár robí každé reštauračné a hotelové zariadenie vyhľadávaným,“ konštatuje Michal Bartók.

Štátny inštitút odborného vzdelávania na mesačnej báze publikuje Newsletter DUÁL, v ktorom budú mať svoje miesto aj zaujímavé recepty ôsmych stredoškolákov z celoštátnej súťaže.

 

Autor: (Michal Kaliňák, riaditeľ odboru smerovania mládeže ŠIOV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
SAŽP vyhlásila ďalší ročník súťaže ProEnviro pre škôlkarov i študentov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici vyhlásila XII. ročník súťaže o najlepší environmentálny projekt organizovaný školou ProEnviro.
viac
21.02.2017
Stredoškoláci uvarili víťazstvo
V polovici februára sa Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch zmenila na arénu najlepších stredoškolských kuchárov. Stredoškoláci s obrovskou chuťou a mimoriadnym citom pre varenie ukázali svoju šikovnosť. Výsledky napovedajú, že našu gastronómiu posilnia nové talenty.
viac
23.02.2017
Do Košíc prichádza Burza príležitostí
Štátny inštitút odborného vzdelávania organizuje atraktívne podujatie, ktoré bude sprevádzať záujem škôl, žiakov aj zamestnávateľov. Burza príležitostí otvorí široké ponuky na prezentáciu šikovných žiakov, ambicióznych škôl a spoločensky zodpovedných zamestnávateľov.
viac
21.12.2018
Štartuje už ôsmy ročník obľúbenej knižnej súťaže Vráťme knihy do škôl
Ambíciou knižnej súťaže Vráťme knihy do škôl je spojiť všetkých žiakov a študentov na Slovensku a to prostredníctvom knihy. Preto sa organizátori rozhodli, že sa do súťaže môžu zapojiť úplne všetci školáci. Súťaží sa v 3 kategóriách: materské školy, základné školy a stredné školy a to do 15. marca 2
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %