Snímka zdroj: (ŠIOV).
V polovici februára sa Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch zmenila na arénu najlepších stredoškolských kuchárov. Stredoškoláci s obrovskou chuťou a mimoriadnym citom pre varenie ukázali svoju šikovnosť. Výsledky napovedajú, že našu gastronómiu posilnia nové talenty.
Prvé miesto z aktuálneho finálového ročníka GASTRO Junior Skills Slovakia patrí Lukášovi Peknému z Hotelovej akadémie, Hlinská 31 zo Žiliny, ktorý prísnu hodnotiacu porotu presvedčil prípravou Jahňacieho chrbta na hubovo paradajkovom krupote so šošovicou beluga a karfiólovým pyré a vyprážaným žĺtkom. Aj ďalší súťažiaci dali porote svojimi receptami zabrať.
Druhé miesto obsadil Denis Štefánek, študent SOŠ hotelových služieb a obchodu, Jabloňová 1351 vo Zvolene, ktorý pripravil Jahňaciu kotletu Sous – Vide, karfiolové pyré s pečeným cesnakom, marmeláda z červenej repy, gratinovaný zemiak s hubami a maslovou zeleninou.
Prešovčan Jakub Zajak, úspešne reprezentoval Súkromnú strednú odbornú školu MLADOSŤ, Pod Kalváriou 36 v Prešove a to s prípravou bravčovej panenky s krúpami a lasagne – plátmi.
Štvrté miesto s prípravou jahňacieho chrbta s pomarančom v tekvicovej kruste obsadil Matúš Kobolka, študent Strednej odbornej školy obchodu a služieb, T. Vansovej 2 z Topoľčian.
Hovädzí roštenec Sous – Vide, mrkvovo-kokosové pyré s chilli, jahodovo-vínová redukcia, jablkové čatní, marinovaná jahoda pripravil Matej Granec zo Súkromnej strednej odbornej školy - Gastroškola, Bieloruská 1 z Bratislavy.
Riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Michal Bartók po súťaži konštatoval: „Výsledok je jasný. Poznáme nielen umiestnenie súťažiacich, ale môžeme povedať, že do našej gastronómie postupne prichádzajú nové talenty, ktoré už počas nižších súťažných kôl dokázali, že sú pripravení na zamestnanie. A presne o tom je duálne vzdelávanie.“ Podľa jeho slov bol každý recept mimoriadne prepracovaný a preto ani rozhodovanie odbornej hodnotiacej komisie nebolo jednoduché. „Stredoškoláci si podľa mňa na tejto súťaži doslova uvarili svoje víťazstvo a osobne si myslím, že úspechy týchto stredoškolákov môžu byť inšpiráciou pre ich rovesníkov a dôkazom toho, že duálne vzdelávanie je štúdium s pridanou hodnotou a jasnou perspektívou,“ zdôraznil riaditeľ ŠIOV.
Štátny inštitút odborného vzdelávania na mesačnej báze publikuje Newsletter DUÁL. Marcové vydanie bude obsahovať aj zaujímavé recepty stredoškolákov z celoštátnej súťaže.