Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
21.02.2017 04:48

Stredoškoláci uvarili víťazstvo


Snímka zdroj: (ŠIOV).


V polovici februára sa Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch zmenila na arénu najlepších stredoškolských kuchárov. Stredoškoláci s obrovskou chuťou a mimoriadnym citom pre varenie ukázali svoju šikovnosť. Výsledky napovedajú, že našu gastronómiu posilnia nové talenty.


Prvé miesto z aktuálneho finálového ročníka GASTRO Junior Skills Slovakia patrí Lukášovi Peknému z Hotelovej akadémie, Hlinská 31 zo Žiliny, ktorý prísnu hodnotiacu porotu presvedčil prípravou Jahňacieho chrbta na hubovo paradajkovom krupote so šošovicou beluga a karfiólovým pyré a vyprážaným žĺtkom. Aj ďalší súťažiaci dali porote svojimi receptami zabrať.

Druhé miesto obsadil Denis Štefánek, študent SOŠ hotelových služieb a obchodu, Jabloňová 1351 vo Zvolene, ktorý pripravil Jahňaciu kotletu Sous – Vide, karfiolové pyré s pečeným cesnakom, marmeláda z červenej repy, gratinovaný zemiak s hubami a maslovou zeleninou.

Prešovčan Jakub Zajak, úspešne reprezentoval Súkromnú strednú odbornú školu MLADOSŤ, Pod Kalváriou 36 v Prešove a to s prípravou bravčovej panenky s krúpami a lasagne – plátmi.

Štvrté miesto s prípravou jahňacieho chrbta s pomarančom v tekvicovej kruste obsadil Matúš Kobolka, študent Strednej odbornej školy obchodu a služieb, T. Vansovej 2 z Topoľčian.

Hovädzí roštenec Sous – Vide, mrkvovo-kokosové pyré s chilli, jahodovo-vínová redukcia, jablkové čatní, marinovaná jahoda pripravil Matej Granec zo Súkromnej strednej odbornej školy - Gastroškola, Bieloruská 1 z Bratislavy.

Riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Michal Bartók po súťaži konštatoval: „Výsledok je jasný. Poznáme nielen umiestnenie súťažiacich, ale môžeme povedať, že do našej gastronómie postupne prichádzajú nové talenty, ktoré už počas nižších súťažných kôl dokázali, že sú pripravení na zamestnanie. A presne o tom je duálne vzdelávanie.“ Podľa jeho slov bol každý recept mimoriadne prepracovaný a preto ani rozhodovanie odbornej hodnotiacej komisie nebolo jednoduché. „Stredoškoláci si podľa mňa na tejto súťaži doslova uvarili svoje víťazstvo a osobne si myslím, že úspechy týchto stredoškolákov môžu byť inšpiráciou pre ich rovesníkov a dôkazom toho, že duálne vzdelávanie je štúdium s pridanou hodnotou a jasnou perspektívou,“ zdôraznil riaditeľ ŠIOV.

Štátny inštitút odborného vzdelávania na mesačnej báze publikuje Newsletter DUÁL. Marcové vydanie bude obsahovať aj zaujímavé recepty stredoškolákov z celoštátnej súťaže.

 

Autor: (Michal Kaliňák, riaditeľ odboru smerovania mládeže ŠIOV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
SAŽP vyhlásila ďalší ročník súťaže ProEnviro pre škôlkarov i študentov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici vyhlásila XII. ročník súťaže o najlepší environmentálny projekt organizovaný školou ProEnviro.
viac
13.02.2017
Ako sa varí víťazstvo?
Zrejme takto by mala znieť otázka, na ktorú budú hľadať odpoveď stredoškoláci v blížiacom sa celoštátnom kole mladých kuchárov z hotelových akadémií a stredných odborných škôl.
viac
25.12.2017
Priatelia Zeme ocenili obce s najlepšími výsledkami v odpadovom hospodárstve
Už piaty krát boli vyhlásení víťazi „3Z – Znižuj, Znovupoužívaj, Zrecykluj“ – súťaže samospráv o najlepší pokrok a výsledky dosiahnuté v odpadovom hospodárstve.
viac
21.12.2018
Štartuje už ôsmy ročník obľúbenej knižnej súťaže Vráťme knihy do škôl
Ambíciou knižnej súťaže Vráťme knihy do škôl je spojiť všetkých žiakov a študentov na Slovensku a to prostredníctvom knihy. Preto sa organizátori rozhodli, že sa do súťaže môžu zapojiť úplne všetci školáci. Súťaží sa v 3 kategóriách: materské školy, základné školy a stredné školy a to do 15. marca 2
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %