Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.06.2017 12:50

Študenti v Jasnej pomáhajú po povodniach


Snímka zdroj: (OOCR Region Liptov).


Liptov sa spamätáva z dôsledkov povodní z konca apríla tohto roku aj s pomocou študentov – dobrovoľníkov.


Dobročinný projekt v Demänovskej doline, „Pomôž opraviť chodník“, iniciovala obec Demänovská Dolina, aby rýchlejšie pripravili turisticky navštevovanú časť Liptova na štart letnej sezóny. Práce prebiehajú na chodníku medzi Demänovskou ľadovou jaskyňou a Demänovskou jaskyňou slobody do 6. júna 2017.  

Koncom apríla Liptov prekvapila enormná nádielka snehu, následne silné dažde a značné oteplenie. Výsledkom boli veľké povodne, ktoré najviac škôd napáchali v Jánskej doline a Liptovskom Jáne, na Čertovici aj Demänovskej doline. V Demänovskej doline bola strojcom škôd riečka Demänovka, ktorá sa zmenila na neúprosný živel.

„Letná sezóna sa blíži a chceme mať všetko na jej bezproblémový štart pripravené. Veľa škôd voda napáchala na chodníku medzi Demänovskou ľadovou jaskyňou a Demänovskou jaskyňou slobody. Preto sme sa rozhodli osloviť stredné školy v Liptovskom Mikuláši, aby nám s úpravou chodníka pomohli. Prvá pozitívna reakcia prišla od pani riaditeľky Evanjelickej spojenej školy, ktorá zmobilizovala aj iné školy a študenti minulý týždeň začali odstraňovať škody. Mladá generácia tak prebrala na seba kus zodpovednosti za naše okolie, našu prírodu, ktorá je darom pre náš región aj našu dolinu ako takú," povedala starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová.

Projekt pod názvom „Pomôž opraviť  chodník“ realizuje obec Demänovská Dolina v termíne 24. mája až 6. júna 2017. Do projektu sa zapojili Evanjelická spojená škola, Hotelová akadémia, Obchodná akadémia a Stredná odborná škola polytechnická. Dvadsať až dvadsaťpäť študentov denne pracuje od 8. do 12. hodiny. Cieľom projektu je opraviť povodňou zničený chodník medzi jaskyňami. Ten študenti čistia od naplavených konárov, odpadkov a mechanizmy navážajú skaly a materiál, aby bol chodník prevádzky schopný.

„Príroda niekedy prinesie aj takéto neželané situácie, ale našťastie sme sa zmobilizovali a štart sezóny nebude nijako ohrozený. Študentov na dobrovoľnícku činnosť vozíme autobusmi, ktoré v zime využívame na bezplatnú dopravu pre lyžiarov a sme radi, že aj takto môžeme pomôcť dobrej veci,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Liptáci opäť potvrdzujú, že si vedia v každej situácii poradiť a spokojný dovolenkár je pre nich rozhodujúci. Zároveň avizujú, že na leto chystajú v Demänovskej doline novinku v podobe náučného chodníka, ktorý priblíži návštevníkom doliny spomínanú riečku Demänovka - prírodný živel, ktorý je po tisícročia hlavným architektom tejto doliny.

 

 

Autor: (Katarína ŠARAFÍNOVÁ, OOCR Region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2017
Ako sa varí víťazstvo?
Zrejme takto by mala znieť otázka, na ktorú budú hľadať odpoveď stredoškoláci v blížiacom sa celoštátnom kole mladých kuchárov z hotelových akadémií a stredných odborných škôl.
viac
21.02.2017
Stredoškoláci uvarili víťazstvo
V polovici februára sa Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch zmenila na arénu najlepších stredoškolských kuchárov. Stredoškoláci s obrovskou chuťou a mimoriadnym citom pre varenie ukázali svoju šikovnosť. Výsledky napovedajú, že našu gastronómiu posilnia nové talenty.
viac
03.05.2017
Cyklosezóna na Liptove začína
„CykloKorytnička“, náučno – relaxačná trasa pre peších turistov, bežcov a cyklistov na horských bicykloch z Ružomberka do Korytnice, otvára cyklistickú sezónu na Liptove už najbližšiu sobotu. Organizátori pripravili na tento deň hromadnú jazdu.
viac
24.07.2017
Počasie na severe Slovenska mimoriadne praje hubárom
Pomerne vlhké a teplé počasie na severe Slovenska počas aktuálnej sezóny mimoriadne praje hubárom. Mykologička z Liptova Kristína Urbanová avizuje oproti minulému roku oveľa lepšiu hubársku sezónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %