Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.09.2016 10:45

Liptovský „Švábkafest“


Neznalí konzumenti často v nevedomosti odmietajú Liptovské droby, lebo si ich zamieňajú s jaternicami, ale droby sa na jaternice len podobajú, ich podstatou sú zemiaky.


Liptovská plodina číslo jeden sú zemiaky, domáci ich slangovo volajú „švábka“. Podujatie v najbližší piatok 9. 9. 2016 v Liptovskom Mikuláši bude preto venované práve zemiakom.


Perličkou druhého ročníka Švábkafestu bude predstavenie jednotnej receptúry tunajšieho originálneho jedla Liptovských drobov. Okrem iného je pripravená výstava zemiakov, kuchárska show aj hudobné vystúpenia.

Jedlá zo zemiakov patria na Slovensku k veľmi obľúbeným. Liptov v minulosti patril k regiónom, kde práve zemiaky zohrávali hlavnú úlohu v jedálničku. Bolo ich relatívne jednoduché dopestovať aj v tunajšom horskom prostredí s nižšou priemernou teplotou. „Cez náš netradičný festival chceme predstaviť Liptov z pohľadu jeho bohatej histórie a kultúry, ku ktorej zemiaky jednoznačne patria. Na podujatí tiež budeme prezentovať jednotnú receptúru na Liptovské droby. Často sa stáva, že návštevníci regiónu ani netušia, že okrem bryndzových halušiek sú typické liptovské jedlo práve droby," povedal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Liptovskí aktivisti združení v Občianskom združení Liptovské droby rozbehli zdĺhavý proces registrácie ochranného zemepisného označenia Liptovské droby a vytvorili jednotnú receptúru na droby. Momentálne je žiadosť na Úrade priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky a po úspešnom schválení bude proces pokračovať v Bruseli. „Jednotná receptúra na Liptovské droby vychádza z troch tradičných receptov z obcí Bobrovec, Smrečany a mestskej časti Liptovského Mikuláša Palúdzky. Na Švábkafeste zároveň s predstavením receptúry pokrstíme logo nášho združenia a tiež vreckový receptár špecialít zo zemiakov, ktorý na podujatí budeme aj bezplatne rozdávať záujemcom," povedal predseda Občianskeho združenia Liptovské droby Štefan Packa. Každý kto má chuť si droby vyskúšať, má možnosť. Organizátori pripravili súťaž pre dvoj až štvorčlenné družstvá o najlepší drob, ktorú bude hodnotiť odborná komisia, ale ochutnať budú môcť aj zvedaví návštevníci.

Už ste počuli o zemiakových pusinkách či štvorfarebnej zemiakovej kaši? Že nie? Traja špičkoví liptovskí šéfkuchári zaujmú napríklad aj takýmto moderným a netradičným spracovaním zemiakov počas kulinárskej show. Počas celého dňa je pripravená výstava zemiakov, vystúpi Detský folklórny súbor Ďumbier a deti čakajú aj atraktívne tvorivé dielne. Šikovné dámy si budú môcť zasúťažiť o najlepšiu gazdinku. Podujatie je vhodné pre celé rodiny.

„K cestovnému ruchu prináležia aj tradičné produkty, lokálna kuchyňa a jej špecifiká. Zemiaky patria k Liptovu, tak ako hrozno k regiónom v slovenských nížinách. Aj preto podporujeme podujatia takéhoto charakteru. Prispievajú k pozitívnemu vnímaniu regiónu, jeho originality. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že vytvoriť podujatie o obyčajných zemiakoch sa nedá, ale opak je pravdou a verím, že o tom presvedčíme návštevníkov Liptova už tento piatok,“ doplnila manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Petra Šuhajdová.

Večer v centre mesta vystúpia kapely Vidiek a Ploštín Punk.

 

Autor: (ts - rl)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Pre liptovské droby chcú získať ochrannú známku Európskej únie
Tradičné liptovské droby už majú svoj jednotný recept. Pripravili ho skúsení kuchári, výrobcovia i znalci regionálnej kuchyne a tradícií. Dôvodom sú snahy o zápis do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vedeného Európskou komisiou.
viac
30.08.2016
Chopok na kolesách
Liptáci pod Chopkom privítajú babie leto na bicykloch, tak ako sa patrí. Bajkovačka v Jasnej 3. 9. 2016 je výborný program pre rodiny s deťmi, horských cyklonadšencov aj profi jazdcov.
viac
14.09.2016
Majstri motorových píl na Liptove
Na trojdňové drevené kráľovstvo sa premení už vo štvrtok 15. septembra 2016 okolie Koliby Strachanovka v Liptovskom Jáne vďaka podujatiu rovnakého mena.
viac
18.09.2017
Fest zemiakov na Liptove
Liptov je známy nielen bryndzou, ale aj zemiakmi. Podujatie Švábkafest bude v piatok 22. septembra v centre Liptovského Mikuláša venované práve im.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %