Neznalí konzumenti často v nevedomosti odmietajú Liptovské droby, lebo si ich zamieňajú s jaternicami, ale droby sa na jaternice len podobajú, ich podstatou sú zemiaky.
Liptovská plodina číslo jeden sú zemiaky, domáci ich slangovo volajú „švábka“. Podujatie v najbližší piatok 9. 9. 2016 v Liptovskom Mikuláši bude preto venované práve zemiakom.
Perličkou druhého ročníka Švábkafestu bude predstavenie jednotnej receptúry tunajšieho originálneho jedla Liptovských drobov. Okrem iného je pripravená výstava zemiakov, kuchárska show aj hudobné vystúpenia.
Jedlá zo zemiakov patria na Slovensku k veľmi obľúbeným. Liptov v minulosti patril k regiónom, kde práve zemiaky zohrávali hlavnú úlohu v jedálničku. Bolo ich relatívne jednoduché dopestovať aj v tunajšom horskom prostredí s nižšou priemernou teplotou. „Cez náš netradičný festival chceme predstaviť Liptov z pohľadu jeho bohatej histórie a kultúry, ku ktorej zemiaky jednoznačne patria. Na podujatí tiež budeme prezentovať jednotnú receptúru na Liptovské droby. Často sa stáva, že návštevníci regiónu ani netušia, že okrem bryndzových halušiek sú typické liptovské jedlo práve droby," povedal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.
Liptovskí aktivisti združení v Občianskom združení Liptovské droby rozbehli zdĺhavý proces registrácie ochranného zemepisného označenia Liptovské droby a vytvorili jednotnú receptúru na droby. Momentálne je žiadosť na Úrade priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky a po úspešnom schválení bude proces pokračovať v Bruseli. „Jednotná receptúra na Liptovské droby vychádza z troch tradičných receptov z obcí Bobrovec, Smrečany a mestskej časti Liptovského Mikuláša Palúdzky. Na Švábkafeste zároveň s predstavením receptúry pokrstíme logo nášho združenia a tiež vreckový receptár špecialít zo zemiakov, ktorý na podujatí budeme aj bezplatne rozdávať záujemcom," povedal predseda Občianskeho združenia Liptovské droby Štefan Packa. Každý kto má chuť si droby vyskúšať, má možnosť. Organizátori pripravili súťaž pre dvoj až štvorčlenné družstvá o najlepší drob, ktorú bude hodnotiť odborná komisia, ale ochutnať budú môcť aj zvedaví návštevníci.
Už ste počuli o zemiakových pusinkách či štvorfarebnej zemiakovej kaši? Že nie? Traja špičkoví liptovskí šéfkuchári zaujmú napríklad aj takýmto moderným a netradičným spracovaním zemiakov počas kulinárskej show. Počas celého dňa je pripravená výstava zemiakov, vystúpi Detský folklórny súbor Ďumbier a deti čakajú aj atraktívne tvorivé dielne. Šikovné dámy si budú môcť zasúťažiť o najlepšiu gazdinku. Podujatie je vhodné pre celé rodiny.
„K cestovnému ruchu prináležia aj tradičné produkty, lokálna kuchyňa a jej špecifiká. Zemiaky patria k Liptovu, tak ako hrozno k regiónom v slovenských nížinách. Aj preto podporujeme podujatia takéhoto charakteru. Prispievajú k pozitívnemu vnímaniu regiónu, jeho originality. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že vytvoriť podujatie o obyčajných zemiakoch sa nedá, ale opak je pravdou a verím, že o tom presvedčíme návštevníkov Liptova už tento piatok,“ doplnila manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Petra Šuhajdová.
Večer v centre mesta vystúpia kapely Vidiek a Ploštín Punk.